Zoeken

Motus MST-01 eindelijk onthuld

7 maart 2011
Na jaren van teaseren heeft het in Birmingham, Alabama, gevestigde Motus eindelijk de MST-01 onthuld. De motor, die wordt aangedreven door een 160 pk sterke dwarsgeplaatste 1.650cc V4, zal naar verwachting in 2012 op de markt worden gezet.

Motus_MST-01_1

De nieuwe Amerikaanse Sporttourer werd gepresenteerd in de productiefaciliteit van het in New Hudson, Michigan, gevestigde Pratt & Miller, waarmee Motus een samenwerking was aangegaan voor de ontwikkeling van de MST-01. Oorspronkelijk zou Pratt & Miller, dat in Amerika bekend staat om haar werk voor General Motors (waaronder de Le Mans winnende Corvette C5-R en C6.Rs), alleen de ontwikkeling van het trellis buizenframe voor zijn rekening nemen, maar het ontwerpteam was zó enthousiast dat uiteindelijk een samenwerking met Motus werd aangegaan.

Speerpunt van de MST-01 is de dwarsgeplaatste 1.650cc 90 graden V4 KMV4 motor, die werd ontwikkeld door het Amerikaanse Katech. Het motorblok is in feite een kleine uitvoering van de in Amerika erg populaire Chevy V8, waarvan het stoterstangen concept werd overgenomen. De motor is voorzien van directe benzine-injectie, wat een unicum is in de motorwereld. In tegenstelling tot conventionele benzine-injectie, waarbij de injector in het inlaattraject is geplaatst, is bij de KMV4 motor de injector rechtstreeks in de kop geplaatst. Volgens Motus ontstaat hierdoor een efficiëntere verbranding. De KMV4 motor is goed voor en vermogen van 160 pk en een koppel van 165 Nm en kan maximaal 8.000 toerend draaien.

Dat niet alleen het KMV4 motorblok, maar ook de MST-01 zelf erg compact is blijkt uit de specificaties die werden vrijgegeven. De fiets heeft een wielbasis van 1.473 mm en een zadelhoogte van 800 mm, Motus claimt dat de MST-01 een ergonomie heeft die nagenoeg identiek is aan Yamaha's FZ1. Om de zithouding naar eigen geur en smaak aan te passen zijn voetsteunen en stuur in hoogte instelbaar. De MST-01 beschikt over een benzinetank van bijna 23 liter, geclaimd rijklaargewicht is 249 kilo, de Givi kofferset is standaard.

Motus_MST-01_2

Naast de standaard MST-01 gaat Motus een duurdere MST-R lanceren, die van Öhlins vering, Brembo remmen, Marchesini wielen en diverse carbonfiber onderdelen is voorzien. De motor ondergaat momenteel finale testen, naar verwachting zal de fiets in 2012 op de markt worden gebracht. Hoeveel de motor moet gaan kosten is nog niet bekend, maar Motus verwacht het basismodel ruim onder de $30.000 te gaan verkopen.

Bron: Motorcyclistonline