Zoeken

Kawasaki viert 30 jaar Ninja met anniversary modellen

6 mei 2014
Het is dit jaar exact dertig jaar geleden dat Kawasaki met de GPZ900R een nieuw model lanceeerde dat de basis zou zijn van een familie, die onder de naam Ninja door het leven zou gaan. Om dat te vieren heeft Team Green nu twee anniversary modellen aan haar line-up toegevoegd.

Kawasaki 2014 ZX-10R

We zeiden het al in onze eerdere berichtgeving, eigenlijk is het puur toeval dat de naam Ninja is geïntroduceerd. Waar de wereld in 1994 met de komst van de allereerste superbike, de GPz900R werd verblijd, vond men aan de andere kant van de Atlantische oceaan dat het anders mKawasaki GPz900R Geoff Johnson Production TToest en werd de fiets daar onder de naam Ninja 900 geïntroduceerd.

Bij het grote publiek werd de Ninja 900 bekend dankzij z’n optreden in de film Top Gun met Tom Cruise rijdend op de fiets, terwijl de fiets bij sportliefhebbers naam en faam had gemaakt tijdens de Isle of Man TT, waar in de Production TT de eerste en tweede plaats werd behaald. De GPz900R was z’n tijd ver vooruit, het was de eerste motor met vierkleppen techniek en anti-duik op de voorvork.

Lange tijd bleef Kawasaki in Europa de code-achtige benamingen trouw, pas bij de lancering van de ZX-7R staat de Ninja benaming ook op de Europese modellen verwerkt. Inmiddels weten we niet beter meer als dat de Ninja voor Kawasaki’s sportieve familie staat en heeft het een echte cultstatus gekregen.

Om het heugelijke feit van 30 jaar Ninja familie te vieren organiseert Kawasaki een opvallende campagne, die 30 weken zal lopen onder de naam NINJA 30. In die periode brengen we klassieke Ninja’s nogmaals over het voetlicht, gecombineerd met de modernste motorfietsen van dit moment.

Kawasaki 2014 ZX-6R 636

Shigemi Tanaka, Kawasaki Motors Europe:
Motoren als de ZX-6R en recent nog de ZX-10R, hebben op straat en op de circuits wereldtitels voor Kawasaki behaald. Daarbij waren het de berijders van vroeger en nu die de basis voor dit succes legden. We hopen dat dit evenement deze link tussen Kawasaki en Ninja-fans in heel Europa nog meer zal versterken.