Zoeken

Kawasaki toont officieel supercharger

3 december 2013
Op de Tokyo Motorshow heeft Kawasaki het doek van een supercharged motorblok af getrokken. Nou is Tokyo dé show waarop vele prototypes en studiemodellen getoond worden, maar nu heeft Kawasaki er ook een officieel persbericht van verstuurd.

 En dat is een teken dat het ze menens is. Veel proefballonnetjes blijven namelijk niet meer dan dat: proefballonnetjes. Niks mis mee, dat zijn vaak de bronnen van innovaties die we uiteindelijk in andere, soms totaal onherkenbare vorm, weer tegenkomen op productiemachines. Wat de supercharger betreft ligt het net even anders.

Niet alleen beperkt Kawasaki zich tot een blok en bouwt er geen motorfiets omheen, ze hebben ook de tijd mee. In de autowereld is downsizing al een tijd gaande en blijkt in de praktijk best effectief. Dus waarom zou je dat op een motorfiets niet kunnen? Zuiniger en krachtiger bij een kleinere cilinderinhoud... het klinkt plausibel. Net als Suzuki's turbo concept, wie weet wat het gaat worden. Voordeel van een supercharger is dat je geen ingewikkelde constructies hoeft te bedenken met uitlaatbochten, maar de charger gewoon mechanisch aangedreven wordt. Dat betekent ook winst bij lage toeren en geen vertraging, zoals een turbo wel vaak nog heeft. Kawasaki beweert vol trots dat de supercharger geheel in eigen huis gebouwd kan worden, nóg een indicatie dat dit wellicht waarheid kan worden. Wij kunnen voorlopig alleen afwachten, maar we waarderen alvast het idee!

Supercharged Engine