Zoeken

Kawasaki 2014 Z1000 vol Sugomi

1 oktober 2013
Tien jaar geleden was Kawasaki met de Z1000 grondlegger van een nieuw Naked Sport segment, maar inmiddels is het model door de concurrentie op veel fronten al ingehaald. Als we Team Green moeten geloven is bij de 2014 Z1000, die op 5 november op de EICMA in Milaan zal worden onthuld, het beest echter weer terug en heeft daarvoor de kreet Sugomi van stal gehaald.

Kawasaki Z1000_Sugomi_Concept

Een radicaal vernieuwde designfilosofie, die de prachtige naam Sugomi heeft gekregen, is verantwoordelijk voor wat Kawasaki een beestachtige machine noemt: een machine die bijna tastbare energie uitstraalt met het uiterlijk van een roofdier dat zijn prooi besluipt. De Sugomi-filosofie zorgt voor een ontzagwekkende dreiging die zichtbaar wordt in de vorm van het beeld van een gehurkte panter. Het resultaat is een machine die in de startblokken staat om in actie te komen. Een scherpe focus, gehurkt, de spieren aangespannen om toe te slaan…

In plaats van alleen de snelste of krachtigste te zijn, heeft volgens Kawasaki de focus van de nieuwe Kawasaki Z1000 gelegen op het intense gevoel van een rit. Het gevoel van fysieke controle dat voort moet komen uit een zorgvuldig bemeten balans tussen twee uitersten: de balans tussen een subliem en krachtig motorblok en een dynamisch frame. Hmmm, dat klinkt niet echt als 180 pk als je het ons vraagt.

Het hoofd van de Motorcycle Design afdeling van Kawasaki, Keishi Fukumoto, legt uit dat de nieuwe Z1000 volgens hem niet alleen technologisch op elk gebied betere prestaties levert maar ook ontwikkeld is om emoties en gevoelens op te wekken. Dit zal volgens Kawasaki rijders aanspreken die op zoek zijn naar een sublieme motor met een krachtig en herkenbaar karakter. Zowel qua uiterlijk als qua rijervaring.

Keishi Fukumoto, hoofd Motorcycle Design:
We waren zeer trots dat ons werd gevraagd om bij dit ontwerp met een blanco papier te beginnen. Zo konden wij een Supernaked ontwerpen waarmee we de passie en de emotie van een rijder konden aanspreken. Dit doen we met een motorfiets die een verfijnde mix kent van het unieke Kawasaki DNA in combinatie met het gedurfde Sugomi-design. Vanuit stylingperspectief is gekeken naar het beeld van een hurkend roofdier dat klaarstaat om toe te slaan. Dit wordt verbonden met verfijnde technische features en bijbehorende topprestaties. De Z1000 weet hiermee de leidende positie in het Supernaked-segment vast te houden.

Het Japanse woord Sugomi beschrijft de intense energie die vrijkomt van een groots persoon of object. Deze energie wordt (bewust of onbewust) gevoeld door een toeschouwer. Iets dat Sugomi-krachten bezit wekt ontzag. Het laat een onuitwisbare indruk achter, is angstaanjagend in gestalte of het vermogen en dwingt respect af.