Zoeken

JRS-M01: innovatief motorconcept uit Nederland

18 december 2012
In tegenstelling tot de ons omringende landen heeft Nederland nooit echt een stempel gedrukt op de auto- en motorgeschiedenis, of het moet de lancering van de DAF zijn geweest. HTS ingenieur Hans Roelofs hoopt daar verandering in aan te gaan brengen met de JRS-M01, een multi-type motorfiets die door zijn zelf ontwikkelde rotatiemotor wordt aangedreven.

JRS M01_SF_BB_S_01_O

Al tien jaar loopt Roelofs met het idee van de nieuwe verbrandingsmotor, die simpel gezegd als een verfijnde versie van de wankelmotor kan worden gezien. Het systeem is zowel revolutionair als inventief en heeft volgens Roelofs drie maal de verbrandingswaarde van een normale verbrandingsmotor. Een 250cc rotatievermogen is qua vermogen te vergelijken met een 800cc verbrandingsmotor zoals sinds jaar en dag in de auto- en motorindustrie wordt toegepast.

Voor het concept zijn door Roelofs wereldwijd verschillende patenten aangevraagd, maar een werkend prototype kon niet worden gerealiseerd vanwege problemen met toeleveranciers. Door de rotatiemotor nu toe te passen in een zelf ontwikkelde motorfiets hoopt de ingenieur de interesse van potentiële investeerders te wekken.

De JRS-M01 is net zo revolutionair als z'n aandrijving en bestaat uit een basisdeel dat naar gelang van de toepassing eenvoudig kan worden aangepast. Zo'n beetje alles wat van invloed heeft op de rijeigenschappen van een motorfiets kan bij de JRS-M01 worden aangepast, van wielbasis tot balhoofdhoek en naloop, onder andere door toepassing van naafbesturing. Een systeem vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Yamaha GTS 1000 en Bimota Tesi, die eveneens over naafbesturing beschikken.

Naast stuurgeometrie is ook de ergonomie van de JRS-M01 in een oogwenk aan te passen, waardoor het basismodel binnen no-time van streetfighter tot supersport en toursport kan worden getransformeerd. Hoewel het nog maar een computer concept betreft is het idee zeker niet verkeerd. In een uitgebreid artikel zullen we binnenkort dieper op de materie van de JRS-M01 ingaan.