Zoeken

Husqvarna neemt NORDEN 901 in productie

4 december 2019
Na het conceptmodel op de EICMA in Milaan te hebben gepresenteerd heeft Husqvarna groen licht gegeven voor het in productie nemen van NORDEN 901. Naarmate de marktintroductie nadert zal de technische informatie worden vrijgegeven.

Veel is d'r nog niet van bekend, van de Husqvarna NORDEN 901. Dat het de Husqvarna invulling is van het concept Allroad zullen we niemand uit hoeven te leggen, net als dat de fiets onderhuids veel DNA zal delen met de 790 Adventure, maar dan zoals gezegd op z'n Husqvarna's. Husqvarna geeft in haar persinformatie aan de NORDEN 901 speciaal te hebben ontwikkeld voor de avontuurlijke toerder.

In tegenstelling tot die KTM 790 Adventure wordt de NORDEN 901 aangedreven door de grotere 890cc (vooruit: 889,5cc voor de puristen onder ons) versie van de nieuwe paralleltwin, die voor 2020 bij KTM z'n debuut gaat maken in de 890 DUKE R, maar cijfers over vermogen en koppel zijn nog niet bekend. 

Wel bekend is dat 'ie best offroad is georiënteerd: zoals het een echte offroad machine betaamd heeft NORDEN 901 een 21" voorwiel en 18" achterwiel. Husqvarna spreekt over een perfect evenwicht tussen offroad prestaties en toermogelijkheden en iets zegt ons dat dat best wel eens niet al te sterk overdreven zou kunnen zijn. Uiteraard is op het vlak van vering bij zusterbedrijf WP geshopt. 

Volgens Husqvarna zal de nieuwkomer de moderne motorrijder een perfecte combinatie van praktische toegankelijkheid en comfort bieden. De Oostenrijkse Zweden spreken daarbij over een dynamisch tweecilindermodel met geavanceerde ergonomie en hoge prestaties op basis van de jarenlange ervaring in rallyraids. 

De NORDEN 901 moet naast zijn moderne design ook nog eens uitstekende prestaties op straat en op het terrein bieden. Husqvarna heeft het over een in dit segment "ongeëvenaard laag gewicht en dito vermogen, dat is verpakt in een flexibel en toegankelijk pakket dat kritische motorrijders compromisloze mogelijkheden biedt om onbekende terreinen te verkennen."

De nieuwkomer moet verder opvallen door zijn "bijzonder grote gebruiksvriendelijkheid tijdens het rijden en zijn exclusieve moderne uitrusting en is niet alleen geschikt voor verre ontdekkingsreizen, maar ook voor het dagelijkse woon-werkverkeer en alles wat daartussen ligt." Dat zijn nog eens straffe woorden van Husqvarna.