Zoeken

Honda Crosstourer Concept: Varadero killer

3 november 2010

Ze hadden op voorhand al aangekondigd flink uit te zullen pakken op de 68e EICMA in Milaan, maar de lang geanticipeerde opvolger van de Varadero zat daar niet bij. Dat dát niet lang meer duren liet Honda zien met dit Crosstourer Concept, een allroad op basis van de welbekende 1.237cc V4.

Honda_Crosstourer_Concept_1.jpg

Hoewel de Crosstourer qua design sterk lijkt op de nieuwe Crossrunner is het in werkelijkheid een compleet andere machine, met een volgens Honda uniek rijwielgedeelte met duidelijke offroad inspriraties. Dit in tegenstelling tot de Crossrunner, die duidelijk voor op straat is ontworpen. Honda_Crosstourer_Concept_3.jpgDe Crosstourer beschikt over een allooi twin-spar frame met enkelzijdige achterwielophaning en cardanaandrijving, een conventionele voorvork en gespaakte wielen met 19" voorwiel en duidelijk allroad bandenrubber.

Ten opzichte van de Crossrunner heeft de Crosstourer een robuustere uitstraling gekregen dankzij de anders vormgegeven tank en zijpanelen. Ook heeft de fiets een hogere ruit, om je als rijder beter uit de wind te houden. Ook zaken als valbeugels, handkappen en mistlampen moeten het stoere karakter van de Crosstourer onderstrepen. Naast deze zaken, die door Honda als accessoire werden gekenmerkt, is de fiets ook van een complete kofferset te voorzien.

De Crosstourer wordt aangedreven door het welbekende 1.237cc V4 motorblok, dat hiermee zijn tweede toepassing zal gaan krijgen. Honda heeft hierbij gekozen voor de koppelingsloze 'Dual Clutch' variant, de semi-automatische transmissie waarbij hetzij als automaat, hetzij middels flippers aan het stuur kan worden geschakeld.

Honda_Crosstourer_Concept_2.jpg

Hoewel deze Crosstourer 'slechts' een prototype is en dus geen straatfiets, is de motor wel degelijk rijdbaar. Het definitieve productiemodel, dat volgens Honda nog ongeveer een jaar tot anderhalf jaar op zich zal laten wachten, zal hier dan ook weinig van afwijken. Wat ons betreft mag dat best wel wat sneller.