Zoeken

Honda CBR1800RR: van Gold Wing tot supersport

24 september 2012
Het is zo briljant dat we ons afvragen waarom Honda zelf nooit op het idee is gekomen. De Amerikaan Cedric Smith veranderde zijn GL1800 Gold Wing in een heuse supersport, nadat de motor total loss was verklaard.

Honda_CBR1800RR

Waar in de meeste gevallen bij een metamorfose juist een - al dan niet gecrashte - supersport in een naked of streetfighter wordt opgebouwd deed Cedric Smith, in het dagelijkse leven monteur bij Everett Powersports in Everett, Washington, juist het omgekeerde.

Het project begon als een schade Gold Wing, waarvan het plaatwerk grotendeels was vernield maar het frame en het motorblok de crash hadden overleefd. Smith stripte de fiets tot op het bot, waarna de supersport werd aangemeten. Het subframe met kontje is afkomstig van een CBR, evenals het kuipwerk dat werd gemonteerd. Enkel de voorvork is niet van het gevleugelde merk, maar had zijn oorsprong in een GSX-R.

De grootste uitdaging lag volgens Smith in de bekabeling van de fiets, die vanaf niets moest worden opgebouwd. Op de GSX-R voorvork na zijn aan het rijwielgedeelte geen aanpassingen gedaan, alleen het achterwiel is verbreed om een brede achterband te kunnen monteren. Aan het motorblok zijn geen veranderingen aangebracht, enkel de uitlaatbochten hebben een ceramische coating gekregen omdat deze nu in het zicht zijn.

De tot CBR1800RR gedoopte fiets moet volgens Smith niet worden gezien als een CBR met Gold Wing motorblok, maar als Gold Wing die een enorme gewichtsreductie heeft gehad. De fiets gaat volgens de eigenaar nu al als een speer, en dat zal in de toekomst alleen nog maar erger gaan worden. In de planning staat namelijk de fiets van een supercharger te voorzien.

Bron: thekneeslider