Zoeken

Erik Buell onthult EBR 1190RX

16 oktober 2013
Na via het eigen Facebook kanaal de afgelopen maanden een tipje van de sluier te hebben opgelicht heeft Erik Buell vandaag de EBR 1190RX onthuld op de American International Motorcycle Exposition (AIMExpo) in Orlando. De 185 pk sterke supersport zal ook in Europa op de markt worden gezet.

EBR 1190RX

De echte fans weten het natuurlijk al lang: de 1190RX is straatlegale versie van de EBR 1190RS Superbike, waarmee onder andere in het AMA Superbike kampioenschap wordt geracet. De 1190RX beschikt volgens Erik Buell over tal van nieuwe features die hem in het competitieve segment van de EBR 1190RXsportmotoren zeer concurrerend moeten maken. De nieuwe supersport wordt opgegeven voor een gewicht van slechts 190 kg - hoewel niet duidelijk of dat nat of droog gemeten is, bij een vermogen van 185 pk en een koppel van 138 Nm.

De brede koppelkromme van de 1190RX moet rijders ervan verzekeren dat overvloedig vermogen in elke versnelling voorhanden is en de 21 standen van het tractiecontrole systeem moeten ervoor zorgen dat dat vermogen onder alle omstandigheden door de bestuurder beteugeld kan worden. Naast die brede koppelkromme levert de nieuwe krachtbron een geclaimd gecombineerd verbruik (snelweg/stad) van 1 liter op 17 kilometer. Bovendien bedraagt de uitstoot van schadelijke stoffen slechts 25% van wat volgens de U.S. Environmental Protection Agency (EPA) normen is toegestaan en ligt de uitstoot van koolmonoxide op slechts 6% van de norm van de Amerikaanse federale regelgeving.

EBR 1190RX

Het ontwerp van de motor en EBR’s op de racerij geïnspireerde handlingprestaties worden gecombineerd met een compleet nieuwe styling en wetenschappelijk bepaalde aerodynamica waarmee de 1190RX een serieuze tegenstrever is voor de prestaties en driveability van welke superbike van willekeurig welke fabrikant wereldwijd dan ook. Het multifunctionele digitale instrumentencluster biedt de berijder de mogelijkheid oEBR 1190RXm de prestatiesettings naar wens te beïnvloeden, waaronder de tractiecontrole, en voorziet in tal van andere functies, waaronder prestatiedata op het circuit, service intervallen en systeemdiagnose.

De EBR 1190RX wordt geproduceerd in EBR’s fabriek in het Amerikaanse East Troy (Wisconsin), waar de engineering- en productiekennis van EBR worden gecombineerd met specialistische onderdelen van wereldwijd toonaangevende leveranciers. De officiële productiestart staat gepland voor begin december 2013.

Tegelijk met de introductie van de 1190RX in de VS heeft Erik Buell Racing aangekondigd dat het merk ook in Europa vertegenwoordigd zal zijn. De Europese importorganisatie zal worden geleid door de Nederlander Edwin Belonje, Managing Director van Erik Buell Racing LLC. Belonje heeft veel ervaring in de internationale motorfietsindustrie en kan bogen op een brede automotive en motormotive verkoopkennis in Europa én in Azië, met veel ervaring in retail en wholesale. Vóór zijn benoeming was Belonje werkzaam als Managing Director – Europe bij Zero Motorcycles Inc. en daarvoor als International Sales & Marketing Manager, Europe & Asia voor Triumph Motorcycles Limited.

EBR 1190RX EBR 1190RX

Edwin Belonje:
Het is een fantastische uitdaging voor mij om het beroemde merk Erik Buell Racing in Europa op- en uit te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat gezien de innovatieve kwaliteiten van EBR Motorcycles de producten onderscheidend zullen zijn in de markt. Mijn eerste taak is het opzetten van een Europees distributienetwerk. Ik ben onder de indruk van de EBR 1190RX, maar er staat meer aan te komen. Ik ben er zeker van dat EBR in de nabije toekomst een sterke positie in de markt zal veroveren.

EBR 1190RX

Wellicht het meest verrassende element tijdens de onthulling en de persconferentie was wel de prijs van de 1190RX. Het nieuwe model wordt in Amerika leverbaar voor slechts $18.995,00. Hoeveel de motor bij ons moet gaan kosten, is nog niet bekend.