Zoeken

Eerste spionagefoto Ducati 2012 Superquadrata superbike

1 juni 2011
Nadat we vorig jaar al over Ducati's nieuwe ophanden zijnde Superbike hadden gepubliceerd is de nieuwe fiets recentelijk tijdens testwerkzaamheden op het circuit van Mugello gespot. Hoewel de fiets door Ducati goed was gecamoufleerd is toch het nodige uit de door onze Italiaanse collega's van MotoSprint gepubliceerde foto af te lezen.

Ducati_2012_Superquadrata_spyshot

Als er één ding is wat met deze spionagefoto van de nieuwe, door onze Britse collega's van MCN tot 1199 gedoopte, Superbike racer duidelijk is geworden dan is dat ongetwijfeld dat voor het ontwerp van de fiets Ducati nagenoeg alle handelskenmerken overboord heeft gegooid bij de ontwikkeling van de nieuwe fiets. Geen trellis buizenframe, geen onder het konje geplaatste uitlaten en geen L-Twin, Ducati is alleen trouw gebleven aan de enkelzijdige achterbrug. Overgenomen van de Desmosedici MotoGP racer is het monocoque frame, waarbij achterbrug, airbox en balhoofd aan het motorblok zijn bevestigd.

Duidelijk zichtbaar op de foto is de langere achterbrug en de horizontaal geplaatste achterschokbreker (à la Diavel en Kawasaki ZX-10R). De lange achterbrug was broodnodig, aangezien dat de beperking was van de huidige 1198. Een lange achterbrug is namelijk het sleutelwoord voor tractie, en vanwege het concept van de 1198 L-Twin was daarvoor bij het huidige model geen ruimte. Of ze hadden de wielbasis moeten verlengen, maar dat komt flitsend stuurgedrag weer niet ten goede.

Met de nieuwe Ducati Superbike komt een eind aan het Testastretta (smalle kop) motorblok dat Ducati in 2002 in de 998 introduceerde. Het nieuwe Superquadrata 1200cc motorblok is nog steeds een 90 graden Twin, maar de cilinders zijn ten opzichte van de huidige L-opstelling achterover gekanteld om het blok korter te maken. Om de tweecilinder nóg krachtiger te maken (gesproken wordt over een vermogen van meer dan 200 pk) is gekozen voor een sterk oververkante boring/slag verhouding. Gesproken wordt over een slag van 60,6 mm, aanzienlijk korter dan de huidige 67,9 mm, wat de boring op 112,2 mm brengt.

De nieuwe Ducati Superquadrata werd onlangs op het Italiaanse circuit van Mugello door FIM Superstock 1000 coureur Danino Petrucci getest, tegelijkertijd met Ducati's test van de GP12 MotoGP racer. Nu deze eerste foto zijn weg naar het wereldwijde web heeft gevonden zal het ons niet verbazen als we in de toekomst meer scoopfoto's van de fiets kunnen verwachten. Naar verluid zal de fiets officieel worden gepresenteerd tijdens de EICMA in Milaan eind dit jaar.

Zie ook: