Zoeken

Ducati Streetfighter V4 nu Euro5, Dark Stealth kleuren voor S versie

23 oktober 2020
Ducati heeft voor 2021 de Streetfighter V4 op de Euro5 emissienorm aangepast, waardoor gelijkgebleven waardes van vermogen en koppel nu bij andere toerentallen worden geleverd. Daarnaast hebben de Italianen een nieuwe "Dark Stealth" kleurschema aan de S versie toegevoegd.

Je zou je kunnen afvragen waarom Ducati de Streetfighter V4 niet meteen conform Euro5 op de markt heeft gezet, maar eerst als Euro4, om in z'n eerste jaar behoorlijk veel kosten te moeten maken om 'm alsnog op Euro5 aan te passen. 

Om vermogen en koppel gelijk te houden heeft Ducati behoorlijk wat aanpassingen aan de motor moeten doen, hoewel je daar aan de buitenkant niet echt veel van ziet. Tenzij je het uitlaatsysteem onder de loep gaat nemen, want daar zijn de grootste veranderingen aangebracht. 

Zo zijn nu grote katalysatoren (+10 mm in lengte) toegepast en is er een nieuwe technologie gebruikt om de edelmetalen te impregneren, waardoor de schadelijke gassen maximaal kunnen worden omgezet. Daarnaast zijn de afmetingen van primaire uitlaatdeel van de achterste cilinderbank geoptimaliseerd om de opwarmtijd van de katalysator te minimaliseren.

Vergeleken met de Euro4 V4 zijn de verdeelstukken van de achterste bank met 100 mm ingekort en in diameter verkleind, van 42 mm naar nu 38 mm. Hierdoor kon een compacter hitteschild worden gebruikt. Om de uitstoot nog verder terug te dringen zijn 4 lambda sensoren gebruikt, voor elke cilinder een, waardoor de hoeveelheid in te spuiten benzine nauwkeuriger kan worden bepaald. 

Al die aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat de Streetfighter V4 Euro5 zijn topvermogen van 208 pk levert bij 13.000 tpm, wat 250 toeren hoger is dan de Euro4 versie. Het koppel van 123 Nm wordt daarentegen nu afgegeven bij 9.500 tpm, wat juist 2.000 toeren lager is dan het Euro4 model. Waardoor 'ie in de praktijk juist prettiger te rijden zal zijn.

Daarnaast heeft Ducati alle Streetfighter V4 modellen voor 2021 voorzien van een nieuwe rempomp en koppelingspomp, beide zelfontluchtend en afgeleid van de pompen die voor het eerst op de Superleggera V4 zijn gebruikt. 

Tot slot heeft Ducati een tweede kleurstelling voor de Streetfighter V4 S bedacht: Dark Stealth, die er als je 't ons vraagt absoluut vet uitziet. De complete Streetfighter V4 range is vanaf november dit jaar leverbaar.