Zoeken

Ducati Desmodue RR: monsterlijke racer

30 augustus 2011
Het is alweer flink wat jaartjes geleden dat Ducati's tweekleps supersport familie een stille dood stierf. Dat er wel degelijk leven na de dood is bewijst het Amerikaanse Eastside Motosports, dat speciaal voor het WMRRA 650 Super Sport Twins kampioenschap een Ducati Desmodue RR ontwierp, een tweekleps supersport Ducati op basis van een Monster 796.

Ducati_Desmodue_RR_1

Met de steeds sneller wordende 1000cc superbikes begint bij straatracers steeds meer de vraag te komen naar lichtere raceklassen. Zo ontstond in het Britse National Road Races kampioenschap het Supertwins kampioenschap, voor 650cc tweecilinder viertakt motorfietsen. Ook in de Amerikaanse staat Washington werd enkele jaren geleden een soortgelijk kampioenschap geïntroduceerd, het 650 Super Sport Twins kampioenschap, dat naast vierkleps viertakt tweecilinders tot 650cc ook tweekleps viertakt tweecilinders tot 904cc toelaat.

Reden voor het en Bellevue gevestigde Eastside Motorsports om daar een nieuwe motor voor te ontwikkelen. Het project begon op een regenachtige dag in januari van dit jaar, toen een hagelnieuwe Monster 796 werd gestript, en nieuwe onderdelen als een Ducati_Desmodue_RR_3Termignoni uitlaatsysteem, Woodcraft remschakelset, SpeedyMoto onderdelen, Dunlop D211GP banden, een Öhlins achtershock en nog een berg onderdelen uit de Ducati Performance catalogus werden gemonteerd.

Het WMRRA regelement stond het gebruik van een volle racekuip toe, maar met de Suzuki SV650 dominant in die raceklasse wilde men de Monster de eerste wedstrijden eerst als naked racen, om daarna een stroomlijn voor de fiets te ontwikkelen. En met succes, de eerste race van 2011 werd de Monster door Brad DeLong met een 3e plaats in de regen op het podium gezet, om de daaropvolgende wedstrijd zelfs te winnen.

De volgende stap was een racekuip te ontwikkelen voor de Desmodue RR racefiets. Dick Washer van het in Tacoma gevestigde Wasco was verantwoordelijk voor het ontwerp en monteerde de stroomlijn in juni. Daarna werd niet meer met de motor geraced, wel werd hij meegenomen naar de MotoGP Grand Prix op Laguna Seca, om deze aan het grote publiek te kunnen tonen. Het najaar zal worden gebruikt om de fiets verder te ontwikkelen, om daarna goed beslagen ten ijs te komen in het NW racing seizoen van 2012.

Ducati_Desmodue_RR_2

Mocht je toevallig interesse hebben, de Desmoduo RR zal ongeveer zo'n $15.000 moeten gaan kosten. Da's inclusief een nieuwe Monster 796, afgeleverd in primer spuitwerk. Met de huidige koers van de dollar geen onaantrekkelijke deal.