Zoeken

Ducati 1199 Panigale Superleggera: 205 pk bij 166 kilo rijklaar

19 oktober 2013
Dit is 'm dan, de nieuwe Ducati 1199 Panigale Superleggera. Op het oog is er nog geeneens zoveel verschil, maar dat kan niet van het onderhuidse worden gezegd. Met een opgegeven vermogen van 200 pk -205 pk met race uitlaat- en een opgegeven rijklaargewicht van 166 kilo is het absoluut de meest extreme Ducati ooit.

Bij het lezen van de specificaties van de 1199 Panigale Superleggera moesten we meteen denken aan de Macchia Nera, een waanzinnig exclusieve fiets van Italiaanse makelij, op basis van de 998R Superbike, die werd opgegeven voor een vermogen van 180 pk bij een gewicht van slechts 135 kilo. In 2005…

De Panigale Superleggera doet daar nog een schep bovenop. Ten opzichte van de standaard fiets is de vermogenstoegifte niet echt indrukwekkend en komt zelfs niet in de buurt van de +20 pk die op verschillende websites wordt genoemd, maar indrukwekkend is wel het gewicht dat Ducati van de Panigale R af heeft weten te knabbelen.

Waar de Panigale R wordt opgegeven voor 189 kg rijklaar - 165 kg droog, is het rijklaargewicht van de Panigale Superleggera slechts 166 kilo. Da's dus één kilo meer dan een Panigale R droog op de weegschaal brengt en eveneens één kilo meer dan het minimale gewicht van een WK Superbike racer.

Ducati heeft dit weten te realiseren door nagenoeg uitsluitend nog maar gebruik te maken van magnesium, titanium en carbon. Zo is het bij de gewone Panigale uit aluminium vervaardigde airbox cq. subframe nu van magnesium gemaakt, net als de wielen die nu van gesmeed magnesium zijn gemaakt. Titanium vinden we weer terug bij de kleppen en de drijfstangen van het motorblok, terwijl de gehele stroomlijn van carbon is gemaakt.

En dan hebben we nog maar een paar onderdelen genoemd, zo'n beetje alle onderdelen zijn bij deze afslankbeurt onder de loep genomen en indien mogelijk van een lichter materiaal gemaakt.

Even naar de dealer snellen om de 1199 Panigale Superleggera te bestellen zit er helaas niet in. Zoals we in onze eerdere berichtgeving wisten te melden is de Superleggera, ofwel Project 1201, alleen op uitnodiging bij Ducati te bestellen. Van de fiets zullen er slechts 500 worden gemaakt, die naar verluid een prijskaartje van € 65.000 zal gaan hebben. Uiteraard exclusief onze Nederlandse BPM.