Zoeken

Crossplane triple voor R1 en R6?

19 oktober 2012
Het driecilinder concept wat door Yamaha op de Intermot in Keulen werd gepresenteerd wordt de nieuwe krachtbron van de YZF-R1 en YZF-R6, zo weten onze collega's van Visordown te melden. Bronnen dicht bij Yamaha zouden dit tegenover de Britse website hebben verklaard.

Yamaha_driecilinder_Intermot

Dat Yamaha de afgelopen jaren maar bar weinig nieuws heeft gebracht, daar was zelfs de woordvoerder van Yamaha het op de Intermot in Keulen wel mee eens. Sinds de wereldwijde kredietcrisis in 2008 werden door Yamaha enkel nog de XJ6, Super Ténéré en de FZ8 gepresenteerd, daarbuiten bleef het angstvallig stil.

Ook dit jaar waren er geen schokkende zaken te ontdekken op Yamaha's stand, behalve een kunstzinnig object waarin een driecilinder motorblok was opgehangen. Het enige wat Yamaha daarover los wilde laten is dat het een driecilinder met Crossplane techniek betreft, a la de M1 MotoGP racer en YZF-R1, dat Yamaha in de toekomst zal gaan toepassen.

Meer dan dat wilde Yamaha op de Intermot niet kwijt, maar volgens Visordown zal het motorblok zijn intrede al in 2014 gaan krijgen in de R1 en R6. Hetgeen een logisch verhaal lijkt, eerder al ging het gerucht dat Yamaha in 2014 weer wil terugkeren naar het WK Superbike. Voorwaarde is dan wel dat de regels in het WK Superbike voor driecilinders, die nu net als viercilinders 1000cc mogen hebben, moeten worden versoepeld. Net als het WK Supersport, waar driecilinders maximaal 675cc mogen hebben.

Ook uit het oogpunt van kostenbesparing is de driecilinder een logische keus, maar dat zal voor Yamaha niet de belangrijkste drijfveer achter het driecilinder project zijn geweest. Het merk wil maar al te graag af van het imago 'een van de Japanners' en is naarstig op zoek naar een manier om een eigen gezicht - met bijbehorend merktrouw publiek - te creëren, zoals de Europeanen en Amerikanen dat al sinds jaar en dag doen. Een complete driecilinder range zal het merk onderscheidend maken ten opzichte van de andere Japanners.

Bron: Visordown