Zoeken

Boxer Design toont Superbob prototype op Salon Parijs

1 december 2011
De Franse firma Boxer Design heeft op de Salon van Parijs een nieuwe Turbo aangedreven V-Twin gelanceerd, die net als Ducati's 1199 Panigale in een monocoque frame is opgehangen. Hoewel het slechts een prototype betreft zou de motor binnen enkele jaren op de markt kunnen worden gezet.

Boxer_Design_Superbob_01

Mocht de naam Boxer Design je bekend in de oren klinken, dat kan. Het in 2003 opgerichte Franse bedrijf heeft zich gespecialiseerd in design, ontwikkeling, tuning en raceklaar maken van viertakt motorblokken. Boxer_Design_Superbob_03Zo heeft het bedrijf al merken als Kawasaki (WK Superbike en WK Supersport), Yamaha Spanje (Spaans kampioenschap), Honda (WK Supermoto) en het ten Kate Honda Racing team in haar portfolio staan.

De Boxer Superbob wordt aangedreven door een 1000cc 88g V-Twin, die zoals gezegd van een Turbo is  voorzien. De motor wordt opgegeven voor een topvermogen van 158 pk bij 9.500 toeren en een koppel van 124 Nm bij 8.000 toeren per minuut. Het motorblok werd ontwikkeld in samenwerking met het Franse ontwerpburo Akira, en is uitgerust met een lagedruk turbo, die voor een soepele vermogensafgifte vooral in het lage en middentoerengebied moet zorgdragen.

Net als bij Ducati's Panigale is ook bij deze Boxer Superbob de BMW achtige duolever voorwielophanging rechtstreeks aan het motorblok gemonteerd, terwijl de enkelzijdige achterbrug eveneens in het motorblok scharniert. De motor wordt opgegeven voor een rijklaargewicht van 199 kilo, da's met een volle 16 liter tank.

Boxer_Design_Superbob_02

Hoewel de Superbob op dit moment nog slechts een prototype betreft is het volgens Boxer Design niet ondenkbaar dat binnen twee jaar een productieversie kan worden gelanceerd.