Zoeken

BMW vernieuwt K 1600 familie voor 2022

6 oktober 2021
Met de lancering van de R 18 B en R 18 Transcontinental zou je denken dat het nu definitief over en uit is voor het K 1600 verhaal, maar niets is minder waar. Uit Duitse certificatie data blijkt namelijk dat BMW de zescilinder lijnmotor een flink stuk schoner heeft gemaakt.

 

De K 1600 is op dit moment het enige model in het gamma van de Duitse fabrikant dat nog niet aan Euro 5 voldoet en gezien het feit dat de verbrandingsmotor door de politiek steeds meer in de verdomhoek wordt gedrukt hadden we d'r niet vreemd van opgekeken als om die reden BMW de stekker uit de K 1600 had getrokken. 

Duitse certificatie data bevestigen echter dat men bij BMW niet stil heeft gezeten. De certificaten bevestigen nieuwe, beduidend lagere emissies voor de K 1600 GT, K 1600 GTL en K 1600 B. Volgens die data hebben de drie modellen niets aan vermogen ingeleverd, dat nog steeds 158 pk is, maar is de CO2 uitstoot en hydrocarbon emissie significant lager dan het huidige blok.

Dat is goed nieuws voor de liefhebbers van de zescilinder tourbuffel, want dat betekent dat er dus een nieuwe K 1600 familie aan zit te komen, zei het dan zonder de Grand America die niet in de documenten is genoemd. Het kan ook zijn dat BMW die alleen nog in de V.S. op de markt zet, waar de Euro 5 norm niet van toepassing is. 

Wat de komst van een nieuwe K 1600 ook verraad is dat BMW op haar officiële websites voor België, Zwitserland, Griekenland, Luxemburg en Portugal aan de landingspagina van de K 1600 heel subtiel -2020 aan de URL heeft toegevoegd. Hoewel die desbetreffende pagina's momenteel vanwege een technische storing niet worden geladen. 

Hoewel behalve de motorische specificaties het verder gissen is naar de nieuwe K 1600, maar we hebben wel een idee. Het 10,25" TFT display dat afgelopen jaar z'n debuut heeft gemaakt op de R 1250 RT zal ongetwijfeld z'n opwachting gaan maken op de K 1600, evenals de adaptieve cruise controle. Daarnaast zal ook de IMU z'n opwachting gaan maken, met bochten-ABS en hellingshoek afhankelijke tractiecontrole. 

We denken dat het niet lang zal duren voordat de nieuwe K 1600 zal worden onthuld. BMW heeft dit jaar de EICMA gecanceld en gaat - net als Ducati - al het nieuws online presenteren.