Zoeken

BMW 2014 R1200RT: grondig vernieuwd

6 november 2013
BMW heeft voor modeljaar 2014 de R1200RT voorzien van het watergekoelde (excuus: precisiekoeling) motorblok dat dit jaar zijn debuut in de R1200GS heeft gemaakt. Volgens BMW moet de nieuwe R1200RT een van de meest dynamische motoren in zijn klasse zijn.

BMW R1200RT 2014

De nieuwe BMW R1200RT zet de norm in het toersegment met een ongekend hoog comfortniveau en sportieve prestaties. Het zijn de straffe woorden waarmee BMW de persinformatie van 2014 R1200RT begint. De superlatieven heeft de fiets volgens de Duitsers te danken aan een volledig nieuw ontworpen hoofdframe en het dit jaar in de R1200GS gelanceerde nieuwe motorblok, dat van precisiekoeling is voorzien. Het motorblok is gemonteerd in een nieuw rijwielgedeelte met nieuwe stroomlijn, die volgens BWM optimale bescherming moet bieden. DBMW R1200RT 2014e uitgebreide standaarduitrusting omvat onder meer Automatic Stability Control (ASC). Nieuw en uniek zijn de optionele rijdersassistentiesystemen Hill Start Control en Schakelassistent Pro, een noviteit die schakelen zonder koppeling mogelijk maakt.

Kloppend hart
De basis van de nieuwe RT is het boxerblok, dat zoals gezegd eerder dit jaar werd gepresenteerd in de BMW R1200GS. De motor levert een topvermogen van 125 pk bij 7.750 toeren en een koppel van 125 Nm bij 6.500 toeren per minuut. Een combinatie van olie- en waterkoeling (voor de heetste delen in de cilinderkoppen) moet het motorblok thermisch onder controle houden. Versnellingsbak en koppeling met natte platen zijn geïntegreerd in het motorcarter, de cardanaandrijving en het uitlaatsysteem hebben van p BMW R1200RT 2014
BMW R1200RT 2014
laats verwisseld (de cardan zit nu links, de uitlaat rechts). Ten opzichte van de GS is de massa van de krukas en de dynamo vergroot, om een soepere gasreactie en een rustigere motorloop te realiseren. De wat langere eindoverbrenging zorgt dat de motor ook wat minder toeren maakt.

Hill Start Control

De BMW R 1200 RT is standaard uitgerust met Automatic Stability Control (ASC). Dit systeem voorkomt doorslippen van het achterwiel. Er is keuze uit de standen ‘Rain’ en ‘Road’. Optioneel is de Rijmodus Pro met de stand ‘Dynamic’ en de nieuwe Hill Start Control, een functie die vanuit stilstand wegrijden op een helling vergemakkelijkt. Met de BMW Schakelassistent Pro gaat schakelen comfortabeler en sneller. Het is een compleet nieuw systeem. Op- en terugschakelen kan zonder de koppelingshendel in te knijpen. Bij het bedienen van het schakelpedaal regelt een elektronisch brein het ontkoppelen en het gas. Het wisselen van versnelling gaat daardoor buitengewoon soepel.

Nieuw frame

BMW R1200RT 2014

Nieuw is het frame waaraan de Telelever voorwielophanging en de Paralever achterwielophanging zijn bevestigd. Dit frame moet de stabiliteit van de nieuwe RT ten goede zijn gekomen. Met het optionele Dynamic ESA systeem (Electronic Suspension Adjustment) zijn het weggedrag en de vering o BMW R1200RT 2014
BMW R1200RT 2014
ptimaal af te stemmen op diverse rij-omstandigheden, wegcondities en de belading van de motor.

De gestroomlijnde kuip van de nieuwe BMW R 1200 RT heeft volgens de Duitsers bijgedragen aan de stabiliteit. De nieuw ontworpen en elektrisch in hoogte te verstellen ruit moet een uitstekende bescherming tegen de wind bieden. Volgens BMW is veel aandacht besteed aan de ergonomie en de zitpositie van de RT. Om de handling ook voor wat kleinere rijders te verbeteren zijn de handvatten, voetsteunen en het zadel 20 mm lager geplaatst dan die van het huidige model. De koplampunit lijkt sterk op die van de BMW K 1600-modellen. LED-dagrijverlichting is als optie verkrijgbaar.

De cockpit van de BMW R 1200 RT omvat een compleet nieuw instrumentarium. Een TFT-kleurendisplay van 5,7 inch geeft informatie weer van onder meer de standaard gemonteerde boordcomputer. Verder omvat het instrumentarium een analoge snelheidsmeter en toerenteller. Af fabriek is een audiosysteem leverbaar in combinatie met de innovatieve multi-controller-ring bij het linkerhandvat, zoals dat debuteerde op de BMW K 1600-modellen.

BMW R1200RT 2014

De nieuwe BMW R 1200 RT wordt leverbaar in februari 2014 vanaf € 19.400.