Zoeken

Binnenkort: Dubbeltest BMW 2014 R1200GS Adventure en R1200RT

23 januari 2014
Nadat door BMW vorig jaar de nieuwe watergekoelde R1200GS was geïntroduceerd was het natuurlijk wachten totdat de andere R1200 modellen van hetzelfde motorblok zouden worden voorzien. Wij mochten ons één dag uitleven op de 2014 R1200GS Adventure en R1200RT, het relaas van deze test zal over een week op Motorfreaks te lezen zijn.

BMW R1200GS Adventure, R1200RT

Of het nou komt omdat bij BMW - ondanks de goede verkoopcijfers - op de kleintjes worden gezet, of dat het juist een ontzettend slimme marketingzet is zijn we op de redactie nog niet uit, maar verrast waren we op z'n zachts gezegd wel toen enkele weken geleden de telefoon op de redactie ging: of we als preview nog voor aanvang van het nieuwe seizoen als eersten met de nieuwe R1200GS Adventure en R1200RT zouden willen rijden. Een primeur die we graag hadden gehad, maar onze drukke agenda liet dat helaas niet toe. Bovendien zat er nog een addertje onder het gras.

BMW's hoofdkantoor had de importeurs in de verschillende landen te kennen gegeven dat er geen wereldwijde introductie zou worden georganiseerd en dat ze het zelf maar moesten doen. Wat voor ons wispelturige Nederland, waar het weer plotsklaps om kan slaan en tot in april in een serieuze winter kan ontaarden, zou betekenen dat men nog een paar maanden zou moeten wachten voordat er iets kon worden georganiseerd. Terwijl de fietsen al in februari bij de dealer staan en men maar al te graag zou willen dat vlak voor of rond die tijd de eerste testen in de vakpers te lezen zouden zijn.

Dus had BMW het lumineuze idee opgevat om in plaats van een introductie de media om beurten in de gelegenheid te stellen een dag met beide fietsen op pad te gaan. Embargo datum voor publicatie erop en iedereen kan op hetzelfde moment publiceren, of er nu eerder gereden is of niet. En dat is absoluut een slimme zet van BMW dat zich de kosten van een introductie heeft bespaard, maar wel van publicaties verzekerd is.

Gisteren was het onze beurt om met beide fietsen op pad te gaan. Ondanks het drukke schema - per slot van rekening moeten er ook nog op meerdere locaties foto's worden gemaakt, werden dik 250 kilometer afgelegd. Geef ons even een weekje de tijd om tekst en fotografie uit te werken, maar dan zal de uitgebreide dubbeltest van de BMW R1200GS Adventure en R1200RT hier op Motorfreaks te lezen zijn.