Zoeken

2011 ZX10R: problemen bij hoge toeren

22 december 2010

Vanuit de Groene hoek is nog steeds geen officieel bericht vrijgegeven omtrent de problematiek van de nieuwe ZX-10R, maar onze Britse collega's van MCN weten te melden dat de fiets zou worden geplaagd door problemen bij hoge toeren onder extreme omstandigheden.

Kawasaki_2011-ZX-10R.jpg

Een insider bij Kawasaki, die om weltebegrijpen redenen anoniem wenst te blijven, heeft tegenover MCN onthuld dat bij enkele motoren, bij erg hoge toerentallen en onder zware omstandigheden (zoals op 't circuit) problemen zijn geconstateerd. Volgens de Insider is Kawasaki's beslissing de verkoop stil te leggen niet gebaseerd op een veiligheids issue, maar was het een standaard procedure die Kawasaki hanteert als problemen worden geconstateerd.

Hier de volledige vertaling van het gesprek dat MCN met de insider had:

Wat was de reden voor de technische hold?
Bij enkele motoren zijn bij erg hoge toerentallen onder zware rij-condities zoals op een circuit enkele problemen geconstateerd.

Was de beslissing dus gemaakt op basis van een veiligheids issue?
Nee, gebaseerd op de informatie die momenteel beschikbaar is, is het niet waarschijnlijk dat dit het geval is.

Waarom was het probleem niet eerder geconstateerd. Per slot van rekening zijn de SBK fietsen al volop getest, evenals de staatversie tijdens de launch.
Dit wordt momenteel onderzocht.

Wat houdt de term 'technical hold' precies in?
Het is een interne term die door de fabriek wordt gebruikt. het betekent dat de fabriek alle units die verdacht worden opschort en levering en verkoop stillegt totdat de problemen zijn opgelost.

Hoe gaan de motoren gerepareerd worden en wat zal de tegenmaatregel zijn?
Dit wordt momenteel onderzocht. Kawasaki onderzoekt potentiële tegenmaatregelen en zal een oplossing aankondigen zodra deze beschikbaar is.

Doet dit probleem zich alleen in de USA voor?
In het begin dachten we dat dit misschien het geval was, omdat de technische hold in de Verenigde Staten werd onderzocht en Europese modellen in eerste instantie niet werden opgeschort. Kawasaki heeft nu echter gezegd dat als maatregel alle tot nu toe geproduceerde motoren zullen worden onderzocht - dit is niet ongebruikelijk.

De testmotoren tijdens de één week durende launch in Qatar leken geen problemen te hebben?
Alle units van de press launch maakten deel uit van de initiële massa productie run, dat betekent dat ook deze fietsen zullen worden onderzocht voordat ze wereldwijd kunnen worden ingezet als persdemo's.

Dank je wel, maar dat vertelt onze lezers nog steeds niet wat het échte probleem is.
Zoals velen binnen Kawasaki weet ik het niet, dat is wat ik zeg.

Bron: MCN