Zoeken

Willemsen en Bax klaar voor GP Varsseveld

22 mei 2013
Aan de vooravond van het WK zijspancross raakten tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen en runner-up Etienne Bax beiden zwaar geblesseerd. Gelukkig zijn ze inmiddels hersteld en kunnen ze op 16 juni de strijd met elkaar aangaan tijdens de Nederlandse zijspancross-GP in Varsseveld.

Willemsen Bax

Nog voordat het WK zijspan-motocross 2013 goed en wel begonnen was, stonden de twee grootste Nederlandse kanshebbers op de wereldtitel, de Lochemmer Daniël Willemsen en Etienne Bax uit Bergeijk, al geblesseerd langs de kant. Bax liep aan de vooravond van het GP-seizoen inwendig letsel op bij een trainingsongeval, terwijl Willemsen nota bene in de eerste GP-heat van 2013 zwaar geblesseerd raakte nadat hij bij een valpartij onder zijn eigen zijspan belandde. Met maar liefst 13 (!) botbreuken was hij lange tijd uitgeschakeld.

Geluk bij een ongeluk voor de beide wereldtitelkandidaten was dat er bijna twee maand tussen de eerste en de tweede Grand Prix zat, zodat er voldoende tijd was om te herstellen zonder veel puntverlies op te lopen. Afgelopen weekend was die tweede zijspancross-GP in de Oekraïne en Etienne Bax vierde zijn rentree op het WK-nivo met zijn bakkenist Kaspars Stupelis uit Letland met een sublieme GP-overwinning! In de eerste manche moest hij nog genoegen nemen met de tweede plaats, maar in de tweede heat reed het duo weer als vanouds en won.

Etienne Bax:
Het ging geweldig. Na de valpartij op 16 maart was ik lang uit de roulatie. Ik had niet gedacht dat we al zo snel weer een GP zouden winnen. Ik ben nog niet honderd procent, dus deze zege komt ook voor ons een verrassing!

Door deze GP-winst staan Bax/Stupelis alweer zevende in de tussenstand. Ook tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen (dit jaar rijdend met de broer van Etienne Bax, Robbie Bax, in het zijspan) maakte in de Oekraïne zijn rentree. Een week eerder verbood zijn arts hem nog te starten in een NK-wedstrijd, maar desondanks liet Willemsen zien dat er op drie wielen altijd rekening met hem gehouden moet worden. Hij kwalificeerde zich als tweede, maar kreeg in de opwarmronde van de eerste manche helaas af te rekenen met machinepech.

Daniël Willemsen:
Het gevoel in de trainingen was meteen goed. De pijn in de ribben en sleutelbeen was minder dan ik verwachtte, maar de fysieke conditie is nog absoluut niet wat het wezen moet. Helaas konden we in de eerste manche niet van start, omdat mijn motor stuk ging in de opwarmronde. In de tweede manche ging het beter. We konden de koplopers zelfs goed volgen, totdat mijn koppeling stuk ging en ik niet meer voluit kon gaan. Uiteindelijk zijn we nog vijfde geworden, met helaas minder WK-punten dan we hadden gehoopt. Maar ja, ook dat is motorsport. Komende weken starten we nog in de GP’s van Duitsland en Tsjechië en dan rijden we op 16 juni onze thuis-GP in Varsseveld.

Bijzonder detail is dat Daniël Willemsen in 1999, toen hij op jacht was naar zijn allereerste wereldtitel, ook de Grand Prix van Varsseveld wist te winnen. Misschien kan hij zijn imposante zegereeks veertien jaar na dato in Varsseveld voortzetten!

De Grand Prix zijspanmotocross wordt 16 juni verreden op het circuit De Vennebulten aan de N18 Varsseveld-Lichtenvoorde. De trainingen en kwalifikaties zijn zaterdag 15 juni. In het bijprogramma wordt een EK-wedstrijd voor Quads verreden.

Meer info: www.vamac.nl