Zoeken

Voormalig motorcross bondscoach veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf

16 oktober 2012
Voormalig KNMV motocross bondscoach Leon Giesbers uit Liessel is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot achttien maanden cel voor seksueel misbruik van twee minderjarige pupillen, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast mag hij vijf jaar lang geen coach meer zijn.

Leon_Giesbers

Twee weken geleden stond Giesbers voor de rechter in Utrecht op verdenking van ontucht met minderjarige meisjes, die deel uitmaakten van de damesselectie motorcross. Een van de slachtoffers verklaarde bang te zijn om niet geselecteerd te worden als ze zich niet overgaf aan Giesbers. Ze is gestopt met crossen. Het andere meisje heeft ook nog last van het gebeuren.

De rechtbank achtte de verklaringen van de meisjes betrouwbaar, maar sluit niet uit dat de meisjes zelf ook seks wilden. Daarbij werd aangetekend dat Giesbers als bondscoach een machtspositie had. Volgens de rechter had Giesbers in zijn positie beter moeten weten.

Giesbers heeft toegegeven dat hij seks heeft gehad met de meisjes, maar ontkent dat ze destijds minderjarig waren. De rechtbank achtte niet bewezen dat het eerste sekscontact uit 2007 dateert, het had volgens de rechtbank ook 2008 kunnen zijn. Als het 2008 was, dan was het meisje geen 15 maar 16 jaar, wat voor de strafbaarheid een groot verschil uitmaakt.

Tijdens de zitting twee weken geleden heeft Giesbers zijn excuses aangeboden aan zijn voormalige pupillen. Tegen de voormalig bondscoach, die door de KNMV meteen na de beschuldigingen in maart op non-actief was gesteld en inmiddels is ontslagen, was twee jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De rechter veroordeelde Giesbers vandaag tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen en moet hij zich laten behandelen. Tijdens de rechtszitting twee weken geleden gaf Giesbers al aan dat te willen doen.

Bron: omroep brabant