Zoeken

Veiling unieke 1986 Buell racer op eBay

3 maart 2010

Mocht je ondanks de economische kredietcrisis nog een zak met geld ergens hebben liggen en daar een bestemming voor zoeken, op eBay wordt één van de slechts twee in 1986 geproduceerde pre-productie Buell RR1000R racers te koop aangeboden. Vraagprijs: slechts £100,000

Buell_RR1000R_1986_3.jpg

De pre-productie werden op verzoek van Harley-Davidson gebouwd door Erik Buell, die als voormalig Harley medewerker zijn ontslag had genomen om zijn eigen Formula 750 racer te bouwen, op het moment dat werd besloten de raceklasse te beëindigen. Buell_RR1000R_1986_2.jpgBuell werd gevraagd een nieuw frame te ontwikkelen voor de legendarische 'Lucifer's Hammer' twinracer en kreeg hij opdracht een futuristische sportfiets te ontwikkelen om het 100-jarige bestaan van het merk te vieren.

Erik Buell wist beide verzoeken te combineren, met als eindresultaat deze bij een dealer conference enthousiast ontvangen Buell RR1000 Battletwin racer als gevolg. De eerste twee in 1986 geproduceerde pre-productie modellen werden aangedreven door XR1000 (pre-Evolution) motorblokken, in rubber opgehangen in een buizenframe met een onderliggende achterveer.

De motor werd in 1992 door Erik Buell in losse onderdelen (zonder wielen, remmen en voorvork) verkocht aan een Italiaanse verzamelaar, die de motor een jaar later opbouwde volgens de huidige specificatie. Buell_RR1000R_1986_3.jpgHetzelfde jaar werd de machine door het in Milaan gevestigde CR&S ingezet in de Italiaanse BOTT (Battle of the Twins) raceklasse.

Volgens de huidige Britse eigenaar is de machine in topconditie en opgebouwd uit de beste onderdelen, waaronder Brembo Billet remklauwen en raceschijven, Öhlins vering met GP-stijl voorvork en speciaal ontwikkelde achterveer, en komen de wielen uit huize Technomagnesio. Het motorblok kreeg in 2002 nog een complete revisie waarbij nieuwe zuigers, titanium kleppen met raceveren en drijfstangen werden gemonteerd en alle lagers werden vervangen.

Interesse? De motor wordt momenteel op eBay te koop aangeboden voor de vraagprijs van € 110.000, de veiling sluit op 20 maart.