Zoeken

Uniek CB750 prototype voor anderhalve ton geveild

11 februari 2014
Altijd al een klassiek Honda prototype willen hebben en toevallig ook nog flink wat doekoes in een oude sok? Dan ben je nét te laat. Op eBay is gisteren namelijk één van de vier 1969 prototypes van Honda's CB750 geveild. Opbrengst: bijna anderhalve ton, in dollars welteverstaan.

Honda CB750_1969_Prototype

Voor diegenen die het verhaal van de CB750 niet kennen, even een korte geschiedenisles. De CB750 werd in 1969 door Mr. Soichiro Honda gelanceerd en werd in die tijd als de 'King of Motorcycles' gezien. Het was de motor die de motorgeschiedenis voorgoed zou veranderen en een ware viercilinder revolutie zou ontketenen.

De CB750 was op meerdere vlakken uniek: het was de eerste motor die door een viercilinder lijnmotor, goed voor 67 pk en een topsnelheid van 200 km/u, werd aangedreven. De CB750 was verder met een elektrische starter uitgerust en had aan de voorkant een heuse schijfrem. De eerste 7000 units die werden geproduceerd hadden carters die nog in zand waren gegoten.

Om uit te vinden of er wel een markt voor de CB750 zou zijn, besloot Honda nog voor de productie van de fiets eerst een viertal prototypes te bouwen, welke naar de Verenigde Staten werden getransporteerd voor promotionele activiteiten. De vier motoren werden met de hand gebouwd.

Van de vier prototypes werd de rode begin jaren '90 in Iowa vernietigd, de goudkleurige werd naar Europa geëxporteerd om door de nieuwe eigenaar compleet uit elkaar te worden gehaald, terwijl de donkergroene van de aardbodem verdween. Waarmee de blauw/groene die nu op eBay is geveild eigenlijk het enig overgebleven prototype is.

het 1969 CB750 prototype is op eBay voor het recordbedrag van $148.100 van de hand gedaan en dat is eigenlijk een koopje voor dit uniek stukje motorgeschiedenis.