Zoeken

Tweede pinksterdag: 75e Friese Elfstedentocht

18 mei 2010

Voor de 75e keer wordt op tweede Pinksterdag de Elfstedentocht voor motorfietsen verreden. Het is een traditionele toerrit van ongeveer 240 kilometer, waarbij een leger vrijwilligers van de bijna 100-jarige Friesche Motorclub op tweede Pinksterdag 3.600 deelnemers door het fraaie Friese land loodst.

elfstedentocht_1.jpg

Net als bij de Elfstedentocht op schaatsen draait het ook bij deze motor-toerrit om het verzamelen van de stempels op de stempelkaart. Na het volbrengen van de tocht ontvangen alle rijders na het tonen van deze kaart een fraaie Elfsteden-plaquette. Maar voor dat het zo ver is, heeft iedereen een fantastische rit gereden. De Friese Elfstedentocht voor motoren is in al die jaren uitgegroeid tot een legende en de deelnemers zijn allemaal lid van de Friesche Motorclub, maar komen uit heel Nederland. Zonder enige dissonant rijden ze deze dag, gadegeslagen door duizenden toeschouwers langs de kant van de weg, over de mooiste Friese weggetjes. Want de route is na 74 keer in het landschap gesleten en er zitten hele families met tafeltjes, tuinstoeltjes en thermoskannen, frisdrank en broodjes langs de route.

De vrijwilligers moeten vroeg uit de veren op 24 mei, want al vanaf zes uur ’s ochtends wordt het druk op de parkeerplaats van het WTC in Leeuwarden. Daar verzamelt zich de meest onwaarschijnlijke verzameling motorfietsen die je maar kunt bedenken. De meest doorleefde Jawa staat naast een geheel verchroomde Harley-Davidson. elfstedentocht_2.jpgPlus natuurlijk vele moderne sportieve motoren, maar ook antieke bromfietsen en solexen vinden we terug tussen de 3.600 deelnemende machines. Maar rangen en standen bestaan deze dag niet, en met een beker koffie in de hand is de parkeerplaats één groot trefpunt van gelijkgestemde zielen.

Vanaf een uur of acht verlaten hele colonnes motorrijders het parkeerterrein, zo tegen tienen raakt het daar leeg en verlaten; de laatste vertrekkers hebben de weg weer voor zichzelf, zij rijden achter het dichtbevolkte peloton aan. De motoren gaan als een rustige sliert door het landschap. Elke deelnemer krijgt zijn eigen routeboek mee en de moderner ingestelde rijders kunnen hun route bij de start downloaden in hun navigatiesysteem.

Bij de Motor-Elfstedentocht is het uitrijden van de rit geen zaak van afzien. Een terrasstop meer of minder maakt niet uit. Oude vrienden praten bij en nieuwe vriendschappen worden ter plekke geboren. En iedereen die mee rijdt heeft het stellige voornemen er volgend jaar weer bij te zijn. Zelfs de meest in zichzelf gekeerde motorrijders komen tot prettige gesprekken en altijd is er weer die ene sleutelvaag: “Voor de hoeveelste keer doe jij hem al?”

Tegen vijven wordt het weer heel druk bij het WTC in Leeuwarden. Alle rijders druppelen weer binnen en ontvangen hun plaquette. De toeloop van uit de verre omgeving is enorm, veel motorrijders komen de afsluiting ook bijwonen zonder de rit gereden te hebben., gewoon omdat het gezellig is en omdat de Friese Elfstedentocht voor motoren zo’n uniek evenement is.

Kijk voor meer informatie op http://www.frieschemotorclub.nl/