Zoeken

Triumph Scrambler 1200 XE stuntmotor No Time to Die wordt geveild

26 september 2022
Twee jaar geleden werd door Triumph al een Bond Edition gelanceerd, maar bij het Britse veilinghuis Christie's wordt nu de échte Scrambler 1200 XE geveild die in de James Bond film No Time to Die is gebruikt. De veiling start over 2 dagen, registreren kan tot die tijd. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat de eerste James Bond film Dr. No in première ging en om die reden worden door het Britse veilinghuis Christie's de komende tijd een aantal veilingen georganiseerd van allerlei items die in de James Bond films zijn gebruikt. 

Het 25e en laatste lot van de items die in het eerste deel van de Sixty Years of James Bond veiling worden aangeboden is de Triumph Scrambler 1200 XE die in de meest recente James Bond film No Time to Die is gebruikt. 

De Scrambler 1200 XE is een van de voertuigen die betrokken zijn bij de actievolle openingsstuntscène van de film, waarin hij wordt bereden door Primo, sluipmoordenaar van de fictieve terroristenleider Lyutsifer Safin, de slechterik in de film. De Scrambler komt daarna in handen van James Bond, die met de motor een achtervolgingsscène door de smalle Italiaanse straatjes doet, met als hoogtepunt een epische sprong naar het piazza. 

De voor die stunts werd gebruikte Scrambler 1200 XE was speciaal geprepareerd om de zware beproevingen van de Italiaanse actiescène met goed gevolg te kunnen doorstaan. Stuntcoördinator Lee Morrison werkte samen met het Triumph-team aan een stuntmotorfiets die niet alleen op een hoog niveau zou presteren, maar er ook nog eens goed uit zou zien.

Lee Morrison, stuntcoördinator, No Time To Die:
“Allereerst moet ik als stuntcoördinator er zeker van zijn dat we de actie op die motorfiets kunnen realiseren. Is 'ie wendbaar en krachtig genoeg voor de stuntrijders om te bereiken wat ik wil? En ook, cruciaal, past het in het verhaal van de film op een manier die geloofwaardig is op het scherm. We hielden van het uiterlijk van de Scrambler 1200 XE en reden er absoluut voluit mee. Ik bedoel, zo agressief als je maar kunt motorrijden. Off-road de wielen van de grond, driften door echt gladde straten in Matera, trappen vol in de derde versnelling nemen, snel van richting veranderen, jumps. Alles wat je maar kunt bedenken en die fiets presteerde geweldig.”De vele aanpassingen die aan de Scrambler 1200 zijn gedaan betekenen echter ook dat - en hier komt de adder onder het gras - dat de motor niet als vervoersmiddel wordt verkocht, omdat hij geen registratie heeft en niet voor gebruik op de openbare weg is gehomologeerd. Het is een originele Triumph Scrambler 1200 XE stuntmotor die voor een beperkt aantal specifieke toepassingen door getrainde stuntrijders in een afgeschermde omgeving voor de film is gebruikt. 

Je krijgt dan ook niet de garantie voor wat betreft de kwaliteit van de fiets, noch of dat 'ie geschikt is voor gebruik, aan homologatie- en veiligheidseisen voldoet of überhaupt rijklaar is. Ook kunnen voor onderhoud en reparaties specifieke custom onderdelen nodig zijn, daarnaast staat het veilinghuis niet garant of de kilometerstand accuraat is, als die al aanwezig is. 

Mocht je interesse hebben in de fiets en er toch op straat mee willen gaan rijden, dan ben je zelf geheel verantwoordelijk voor alle reparaties en keuringen die moeten worden gedaan om 'm goedgekeurd te krijgen. Maar dat zal vermoedelijk wel tot gevolg hebben dat 'ie meteen z'n waarde zal verliezen, omdat het niet ondenkbaar is dat een of meerdere aanpassingen ongedaan zullen moeten worden gemaakt.

Gewoon zo houden en af en toe uitlaten op een afgesloten terrein zoals Experience Island of het Eiland van Maurik lijkt ons een veel beter plan. 

De veiling van de Triumph Scrambler 1200 XE Stunt Motorcycle start over 2 dagen. De opbrengst van de motor gaat naar Severn Hospice, een liefdadigheidsinstelling in het Verenigd Koninkrijk die mensen met ongeneselijke ziektes en naasten de beste zorg en ondersteuning proberen te bieden. 

De verwachte opbrengst van de Triumph Scrambler 1200 XE Stunt Motorcycle wordt door Christie's tussen de £20.000 en £30.000 geschat. Meer informatie op de website van Christie's.