Zoeken

Toseland wil wereld snelheidsrecord gaan breken

4 december 2012
Tweevoudig WK Superbike wereldkampioen James Toseland wil het officiële wereld snelheidsrecord voor motorfietsen gaan verbreken. De Motorsport Engineering afdeling van de universiteit van Derby, die met de ontwikkeling van de nieuwe streamline motor bezig is, heeft als doel een snelheid van ten minste 400 mijl per uur te gaan behalen.

James Toseland_Speed_Record

Toseland kwam in contact met het team tijdens een bezoek aan de werkplaats van de Motorsport Engineering afdeling van de universiteit van Derby, waar hij over het project te horen kreeg. De Motorsport afdeling van de universiteit van Derby, die tot de besten van het Verenigd Koninkrijk wordt gerekend, wil het huidige officiële FIM record van 376.363 mph (605,643 km/u) op naam van de Amerikaan Rocky Robinson gaan verbreken.

De Britse recordpoging, die staat gepland voor september 2014 op de zoutvlaktes van Bonneville, wordt geleid door voormalig GP en TT zijspancoureur Alex Macfadzean. Macfadzean is een motor-tuning en dyno specialist en voormalig houder van het Britse snelheidsrecord en het eerste Britse record van boven de 200 mijl per uur.

Voor zijn project heeft Macfadzean steun gezocht bij de universiteit van Derby, wiens leerlingen het project zullen ondersteunen. Onder leiding van projectleider Steve Hill worden door het universiteitsteam al design elementen bestudeerd. Technische specificaties werden uiteraard geheim gehouden.

James Toseland:
Ik ben erg opgewonden over deze recordpoging, maar ik maak me geen illusies over hoe zwaar deze missie zal zijn. Ik heb het grootste deel van mijn leven met motorfietsen geracet, maar dit vergt een compleet nieuwe techniek die ik mij aan zal moeten leren.
Het team dat bij het project betrokken is heeft echt verstand van zaken, dus ben ik in goede handen voor wat de ontwikkeling betreft. We zijn hierover al enkele maanden in gesprek geweest, maar vandaag zat ik in de werkplaats voor het eerst in de cockpit en werd het ineens erg reëel.
Als de missie slaagt dan zal dat niet alleen een fantastisch persoonlijk record zijn, maar komt tevens een geweldig record weer terug in Britse handen.

Bron: Motorcyclenews