Zoeken

Taddy Blazusiak wint Erzberg Rodeo

7 juni 2010

Een opnieuw slopende editie van de inmiddels legendarische Erzberg Rodeo is voor de vierde achtereenvolgende maal gewonnen door de Poolse KTM fabrieksrijder Taddy Blazusiak. De KTM-coureur domineerde het zwaarste Red Bull Hare Scramble evenement aller tijden en won vóór de Duitser Andreas Lettenbichler en de Engelsman Dougie Lampkin. De Nederlander Henk Knuiman nam dit jaar voor de vierde maal deel aan het loodzware evenement, ditmaal op een Husaberg, maar wist de finish door tegenslag en valpartijen helaas niet te bereiken.

Taddy_Blazusiak_Erzberg.jpg

Het lukte KTM-rijder Blazusiak vanwege de hitte ditmaal niet om zoals gewoonlijk direct vanaf de start een grote voorsprong op te bouwen. Maar na zo’n 32 kilometer zwaar terrein kwam de succesvolste Xtreme-Enduro coureur toch met een gedegen voorsprong van 11 minuten aan de streep in de Erzbergrodeo-Arena.

Het was een ongelooflijke slijtageslag en ik ben dan ook erg blij de ‘IJzeren Gigant’ opnieuw overwonnen te hebben.

Naast Blazusiak finishten nog vier andere KTM-rijders in de top tien, waarmee het Oostenrijkse merk deze 2010-editie van de Erzberg Rodeo meer dan succesvol afsloot. Van de 500 deelnemers die aan het evenement deelnamen wisten uiteindelijk 16 coureurs binnen de vier uur de Red Bull finishboog te bereiken. Geen verkeerde score voor een rally die zo zwaar is opgezet zijn dat eigenlijk geen enkele rijder de finish zal halen.

Henk Knuiman uitgevallen
De Nederlander Henk Knuiman was dit weekend eveneens van de partij en nam voor de vierde maal deel aan de Erzberg Rodeo. Driemaal eerder wist hij de finish te bereiken en ditmaal verscheen hij met een Husaberg aan de start. Het zat Knuiman echter niet mee. Het loodzware parcours, technische tegenslag en uiteindelijk een zware valpartij weerhielden de Nederlander ervan om voor de vierde maal op rij de Erzbergrodeo-Arena op tijd te bereiken.

Henk Knuiman:
Het was zó verschrikkelijk zwaar, waanzinnig, wat een race. Deze editie van de Erzberg Rodeo was extremer dan ooit, met stukken terrein die te voet niet begaanbaar zijn. In tegenstelling tot de afgelopen jaren heb ik ditmaal behoorlijk wat pech en problemen gehad. Ik ben diverse malen gevallen, de benzine raakte aan de kook vanwege te weinig rijwind, en ik heb te kampen gehad met technische tegenslag. Dat alles kostte me kostbare tijd. Vervolgens viel ik waarbij de koppelingskabel brak. Een tijd lang heb ik het geprobeerd zonder koppeling, maar uiteindelijk hebben we het probleem provisorisch kunnen verhelpen. Nog een valpartij betekende uiteindelijk het definitieve einde. Ik sloeg over de kop en mijn motor belandde bovenop me. Een behoorlijk pijnlijke ervaring, die er in combinatie met de andere tegenslagen voor zorgde dat de vier uur die er voor staan om het parcours te voltooien, dit jaar te weinig bleken.

Uitslag Red Bull Hare Scramble – Erzberg Rodeo 2010
1. Tadeusz Blazusiak  POL  2 KTM 250 EXC
2. Andreas Lettenbichler  GER  9 BMW G450X
3. Dougie Lampkin   GBR  28 Beta 400 RR
4. Paul Bolton   GBR  34 KTM 250 EXC
5. Ben Hemingway   GBR  25 KTM 300 EXC
6. Cory Graffunder   CAN  23 Husqvarna 300
7. Jade Gutzeit   RSA  8 Yamaha YZ 250
8. Kurt Caselli   USA  4 KTM 300 EXC
9. Gerhard Forster   GER  22 BMW G450X
10. Darryl Curtis   RSA  19 KTM 300 EXC
11. Andrew Cripps   GBR  78 Kawasaki 250 KX
12. Lee Sampson   GBR  1051 Gas Gas 250 EC
13. Taichi Tanaka   JPN  226 KTM 300 XC-W
14. Piero Sembenini   ITA  85 Gas Gas 300 EC
15. Andrew Reeves   IRL  83 KTM 300 EXC
67. Henk Knuiman   NED  69 Husaberg 390 FE