Zoeken

Suzuki gaat joint venture aan voor ontwikkeling brandstofcel

9 februari 2012
Voor de verdere ontwikkeling van brandstofcel aandrijfsystemen is Suzuki een joint venture aangegaan met het Britse Intelligent Energy Holdings. Het nieuw opgerichtte bedrijf SMILE FC System Corporation gaat zich toeleggen op brandstofcel systemen voor zowel motorfietsen als auto's.

Suzuki_Burgman_Fuel_Cell

Suzuki en Intelligent Energy Holdings werken al langere tijd samen. Deze samenwerking restulteerde niet alleen in het tijdens de 2007 Tokyo Motor Show getoonde Suzuki Crosscage concept, maar ook in de vorig jaar aangekondigde Burgman Fuel Cell, die al een Europese typegoedkeuring heeft verkregen.

De Suzuki Burgman Fuel Cell wordt aangedreven door een elektromotor wiens stroomvoorziening wordt verzorgd door een luchtgekoelde polymeer-elektrolite brandstofcel die onder het zadel is geplaatst. In de brandstofcel wordt elektriciteit opgewekt die in een lithium-ion accu wordt opgeslagen. De brandstofcel heeft waterstof als brandstof en heeft water als enige uitstoot.

Volgens Suzuki heeft de Burgman Fuel Cell bij een constante snelheid van 30 km/u een range van 350 km, uitgaande van een volle accu en een 700 bar waterstof tank. De brandstofcel scooter zal naar verwachting in 2015 productieklaar zijn.

SMILE FC System Corporation zal worden gevestigd binnen de bedrijfsmuren van Suzuki in Hamamatsu, met een onderzoeks fasciliteit in Suzuki's Yokohama laboratorium. Suzuki en Intelligent Energy Holdings hebben beide een 50% aandeel in het nieuwe bedrijf.