Zoeken

Suzuki beticht VW van schendig overeenkomst

15 oktober 2011
Nadat in 2009 met veel tamtam een samenwerkingsverband werd aangekondigd, blijkt twee jaar later de liefde tussen Suzuki en Volkswagen aardig te zijn bekoeld. Suzuki heeft Volkswagen van schendig van het partnerschap beticht, omdat de Duitse fabrikant weigert technologie te delen.

Suzuki_VW

Suzuki heeft VW in een schrijven verzocht met een oplossing te komen voor de 'talloze' overtredingen van de overeenkomst. In 2009 kocht de Duitse fabrikant 19,9% aandeel van Suzuki, terwijl de Japanse fabriek 1,49% aandeel in VW kreeg. Volgens Suzuki's grote baas Osama Suzuki was dat kapitaal bedoeld om Suzuki's toegang tot VW's technologie te faciliteren. In een persbericht verklaarde Osama Suzuki uiterst teleurgesteld te zijn niet te hebben gekregen wat door VW was beloofd. Als VW geen toegang wil geven, moet het haar aandelen in Suzuki teruggeven, aldus Suzuki.

Suzuki wil dus de samenwerking met Volkwagen opzeggen, dat op haar beurt al eerder Suzuki ervan had beticht de overeenkomst te hebben geschonden door een deel met FIAT Spa te sluiten voor de levering van motorblokken. Volgens een woordvoerder van VW is de claim van Suzuki totaal ongegrond.