Zoeken

Spirit of Munro maakt run in Coyote Dry Lake

31 juli 2013
Ter promotie van de nieuwe Indian Chief werd door Amerika's oudste motorfabrikant de 'Spirit of Munro' gebouwd, een replica van de gestroomlijnde fiets waarmee de Nieuw-Zeelander Burt Munro in 1967 geschiedenis schreef. De Spirit of Munro, die door het nieuwe Thunder Stroke 111 motorblok wordt aangedreven, werd onlangs in het Coyote Dry Lake ten noorden van Barstow, Californië, voor het eerst de sporen gegeven.

Spirit of Munro

Toegegeven, het hele verhaal van de Spirit of Munro is een grote marketingstunt van moederbedrijf Polaris om de nieuwe Indian Chief, die tijdens de 2013 editie van Sturgis Rally komende maand zal worden onthuld, goed in de picture te zetten, maar wel een stunt waar verdomd goed over is nagedacht. De Spirit of Munro is een replica van de gestroomlijnde motor waarmee de Nieuw-Zeelander Burt Munro zijn droom wist te verwezenlijken, en daar is men verdomd goed in geslaagd. 

Munro had als droom om ooit op de zoutvlaktes van Bonneville te rijden en besteedde jaren aan het verbouwen van zijn 1020 Indian Scout, waarmee hij in 1967 met een snelheid van 305,89 km/u een wereldrecord wist te zetten voor gestroomlijnde motoren onder de 1.000cc. Het verhaal van Munro kwam bij het grote publiek onder de aandacht dankzij de geweldige film The World's Fastest Indian uit 2005, met in de hoofdrol niemand minder dan Anthony Hopkins die de rol van Munro schitterend wist te vertolken.

De Spirit of Munro, die dit jaar tijdens de Daytona Bike Week werd onthuld, werd in amper 3 maanden tijd gebouwd door Jeb Scolman van Jeb's Metal and Speed uit Long Beach, Californië, die al meerdere snelheidsmotoren heeft gebouwd. De gestroomlijnde motor werd gebouwd rondom het nieuwe Indian Thunder Stroke 111 motorblok, wat Scolman voor de nodige uitdagingen stelde. Zo moest de stroomlijn breder worden gebouwd om ruimte te creëren voor het Thunder Stroke motorblok, en mocht de geest van Munro's motor niet uit het oog worden verloren. En dus moest de Spirit of Munro er meer als een motorfiets dan een gestroomlijnde sigaar uit komen te zien.

Dat met de Spirit of Munro daadwerkelijk kan worden gereden, en niet zoals door velen werd gedacht een mooi showmodel rond het nieuwe motorblok, werd onlangs duidelijk toen de prachtige replica in het Coyote Dry Lake ten noorden van Barstow, Californië, door de Amerikaanse journalist/testrijder Todd Eagan de sporen werd gegeven. Een regelrechte primeur, het was voor het eerst dat er daadwerkelijk met de motor werd gereden.

Geheel in de geest van het verhaal van Munro en de film The World's Fastest Indian werd door Polaris deze prachtige film gemaakt, die zowel Munro als de film en de Spirit of Munro eer aandoet.