Zoeken

samenwerking Suzuki en VW ten einde

21 november 2011
De korstondige relatie tussen Suzuki en Volkswagen is vorige week definitief ten einde gekomen. Suzuki kwam tot dit besluit na weken van intensief onderhandelen en eist nu van Volkswagen haar 19,89% aandeel in het Japanse merk terug.

Suzuki_VW

Het boterde al een tijdje niet meer tussen beide fabrikanten, die in 2009 nog met veel tamtam hun samenwerking wisten aan te kondigen. Suzuki betichtte Volkswagen ervan dat de autofabrikant weigerde technologie te delen, terwijl  de Volkswagen op zijn beurt Suzuki ervan betichtte de overeenkomst te hebben geschonden door een deal met Fiat Spa te sluiten voor de levering van motorblokken.

Osamu Suzuki, Suzuki voorzitter en CEO:
Vandaag (18-11, red.) heeft Suzuki het partnerschap met VW beëindigd. Suzuki zal bij een arbitrage erop toezien haar aandelen van Volkswagen terug te krijgen. Ik ben teleurgesteld dat we deze beslissing hebben moeten nemen, maar VW's acties lieten ons geen keus. Ze hebben continue onze pogingen om de issues via onderhandeling op te lossen geweigerd. Ik ben meer teleurgesteld dat waar bij het tot stand komen van onze overeenkomst ik handen met Dr. WInterkorn heb geschud, hij deze verbintenis niet heeft geëerd door Suzuki toegang te verstrekken wat oorspronkelijk wel was overeengekomen.

Bij het ontbreken van samenwerking en niet nakomen wat was overeengekomen, was er geen basis meer om het partnerschap voort te zetten.  We zullen er nu op toezien dat de relatie tussen Suzuki en VW naar haar originele staat terugkeert als twee onafhankelijke partijen die elkaars bedrijvigheid niet beperken. Ik roep Dr. Winterkorn op dit te eren.