Zoeken

Samenwerking BMW en Indiase TVS ophanden?

9 juli 2012
TVS, de vierde motorfiets fabrikant van India, is in gesprek met BMW voor een mogelijke samenwerking. De samenwerking biedt BMW de mogelijkheid zich op de Indiase markt te richten, terwijl TVS de technologische kennis zou kunnen gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe motorfietsen.

TVS_Apache_RTR
De TVS Apache 180, straks in 200cc of 350cc uitvoering met BMW logo op de Westerse markt?

Met de markten in Europa en de Verenigde Staten nog steeds op z'n gat richten steeds meer merken hun pijlen op groeimarkten als India en Azië, waar miljoenen motorfietsen per jaar worden weggezet. Zo hebben merken als BMW, Ducati, Triumph en Harley-Davidson allen hun weg al richting India gevonden, en heeft Honda haar samenwerking met Hero beëindigd om in India onder eigen naam motoren op de markt te gaan zetten.

De meest bekende samenwerking tussen een Europese en Indiase fabrikant is de deal tussen KTM en Bajaj, dat inmiddels 47% aandeel in de Oostenrijkse fabrikant heeft nieuwe modellen als de 125 Duke en 200 Duke heeft opgeleverd. Het tot afgelopen jaar aan Honda verbonden Hero heeft recentelijk een samenwerkingsverband met Eric Buell Racing getekend voor de levering van motorblokken, terwijl het ooit aan Suzuki verbonden TVS nu het gesprek met BMW is aangegaan voor mogelijke samenwerking.

TVS voorzitter Venu Srinivasan heeft gisteren tegenover de Hindu Business Line verklaard de mogelijkheid tot samenwerking met BMW Motorrad aan het onderzoeken te zijn. Volgens Srinivasan is TVS op zoek naar een samenwerking op technisch vlak, en wordt verkoop van aandelen niet overwogen. Srinivasan kon geen verdere details vrijgeven.

Volgens de Indiase krant omvat de samenwerking naast een pact om technologie te delen ook een gezamenlijke marketing, hoewel dit niet zowel TVS als BMW werd bevestigd. Srinivasan verklaarde verder vereerd te zijn met BMW's mening over TVS en daarom het nieuws publiek te hebben gemaakte.

Venu Srinivasan, chairman TVS:
Het is correct dat we met BMW in gesprek zijn. We zijn op zoek naar een technisch contract, maar meer dan dat kan ik momenteel niet zeggen. We zijn vereerd met wat BMW's bevindingen over ons zijn, en zijn daarom in de openbaarheid getreden met dit nieuws over de partnerschap. We zullen in de loop van het proces met meer details komen, maar niet in de nabije toekomst.

In een gesprek met de Duitse editie van de Financial Times had voormalig BMW Motorrad President Hendrik von Kuenheim TVS al geroemd om haar productie faciliteiten. Volgens Kuenheim was de hal waar motoren worden geproduceerd vergelijkbaar met die van de Formule 1.

TVS zag het afgelopen jaar met bijna 2 miljoen verkochte motoren haar omzet 7% groeien maar tegelijkertijd ook haar marktaandeel krimpen (-1,65%). De samenwerking tussen BMW en TVS zou voor beide merken vruchtbaar kunnen zijn. Het merk heeft geen kennis op het gebied van motoren boven de 180cc, terwijl BMW geen kennis heeft op het gebied van motoren onder de 350cc. En juist de 200cc en 350cc zijn globaal gezien momenteel de belangrijkste groeimarkten.

Bron: Hindu Business Line