Zoeken

Regeerakkoord nadelig voor liefhebbers klassieke motorfietsen

31 oktober 2012
Het nieuwe regeerakkoord van de VVD en de PVDA pakt nadelig uit voor eigenaren van klassieke motorfietsen. De partijen hebben het voornemen om de motorrijtuigenbelasting te gaan heffen voor motorvoertuigen van 25 jaar en ouder. Zowel de Bovag als de MAG zijn teleurgesteld over het voornemen van de nieuwe ophanden zijnde regering.

Honda CB350

Volgens zowel de Bovag als de MAG is het voornemen overbodig en komt het mobiele erfgoed in gevaar. De maatregel is in het regeerakkoord verkocht als middel om het milieu te beschermen, omdat met name door steeds meer automobilisten een oldtimer wordt aangeschaft voor dagelijks gebruik.

De plannen van het nieuwe kabinet hebben echter tot gevolg dat ook de liefhebbers van oldtimers, die hun motorfiets slechts af en toe voor een plezierritje gebruiken, motorrijtuigenbelasting moeten gaan betalen. Als alternatief voor de plannen pleit de Bovag voor een systeem van gebruiksdagen, waarmee de liefhebber een maximaal aantal dagen per jaar met z'n oldtimer de weg op mag om in aanmerking te komen voor de MRB-vrijstelling.

Met een systeem van gebruiksdagen zal volgens de Bovag het dagelijks gebruik van oldtimers worden ontmoedigd, maar blijft het erfgoed wel beschermd. Voor liefhebbers van oude motoren is de regel vaak extra hard, omdat deze vaak meerdere oldtimer motorfietsen in bezit hebben en veel tijd en energie steken in het opknappen en in stand houden hiervan.

Volgens MAG secretaris Dolf Willigers heeft de schandalige maatregel niets te maken met het beschermen van het milieu, maar is het ordinaire inhaligheid van de overheid waarmee duizenden liefhebbers van klassieke motorfietsen worden gepakt.