Zoeken

Polaris neemt Indian Motorcycles over

20 april 2011
Polaris, de fabrikant van sneeuwscooters en ATV's en tevens moedermaatschappij van het Amerikaanse Victory Motorcycles, heeft recentelijk Indian overgenomen. Met de overname hoopt Polaris Amerika's oudste motorfabrikant een nieuw leven in te kunnen blazen.

Indian_Chief_2009

Hoewel Indian wel als zelfstandig merk zal blijven bestaan zal Polaris ongetwijfeld de technologie en kennis van Victory gaan gebruiken voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe modellen voor het iconische en historische Amerikaanse merk. In een persbericht verklaarde Polaris Industries CEO Scott Wine verheugd te zijn met de overname van Indian en daarmee deel uit te maken van de revival van typisch Amerikaans merk. "Met onze technologie en visie zijn we ervan overtuigd een klassieke Indian motorfiets te kunnen produceren, maar dan verbeterd dankzij de kwaliteit en performance waar Polaris en Victory bekend om staan," aldus Wine.

Indian Motorcycles werd in 1901 in Springfield, Massachesetts opgericht en wist al snel wereldwijd door te breken. In 1911 wist Indian de eerste drie plaatsen in de Isle of Man TT  voor zich op te eisen, maar na de eerste wereldoorlog verloor het de slag met Harley-Davidson. In 1953 ging Indian officieel failliet, waarna het meermaals in andere handen kwam en werd geprobeert het merk een nieuw leven in te blazen.

De meest recente overname betrof in 2006 door het Britse Stellican Limited, dat in Kings Mountain, North Carolina, een nieuwe productiefasciliteit startte waar in beperkte oplage nieuwe Indians werden geproduceerd. De focus lag daarbij vooral op exclusiviteit. In 2009 werd een nieuwe Indian Chief gelanceerd die was voorzien van een herontworpen 105 cubic inch (1.720cc) V-Twin met benzine-injectie.