Zoeken

Polaris koopt Swissauto Powersports

5 februari 2010

Polaris, de Amerikaanse producent van onder andere sneeuwscooters en ATV's, heeft recentelijk Swissauto Powersports opgekocht. Het zwitserse bedrijf maakte in de jaren '90 nog furore in de Grand Prix met haar 200 Pk sterke tweetakt V4.

Swissauto.jpg

Het 39 kilo wegende motorblok was volgens Swissauto in die roemruchte tweetakt Grand Prix periode goed voor 29 overwinningen, 41 pole positions en 3 wereldkampioenschappen. In de zijspanklasse uiteraard, die in die tijd nog deel uitmaakte van het Grand Prix circus.

De 500cc tweetakt V4 werd in die periode ook in de 500cc Grand Prix ingezet. In 1996 en 1997 maakte de motor zijn debuut in de ELF 500 ROC, met als rijders onder andere Chris Walker en Jurgen Fuchs. Toen het team eind 1997 ophield te bestaan stonden de motoren een jaar later onder de naam MuZ 500 opnieuw op de grid. In 1999 wist Jurgen van den Goorbergh tijdens de Grand Prix van Catalunya de eerste pole position voor de MuZ500 te realiseren. Bij de Grand Prix van Brno had Jurgen wederom het snelst getraind en gaf daarmee de MuZ 500cc zijn tweede en laatste pole position.

Volgens Polaris werd in het verleden al vaker met Swiss Powersports samengewerkt. Zo werd voor toepassing in hun sneeuwscooters al gebruik gemaakt van een door de Zwitsers ontwikkelde viertakt motor. De acquisitie zou kunnen leiden tot betere motorblokken voor Victory Motorcycles (het motormerk onder de vlag van Polaris) alsmede een verbeterde aanwezigheid op de Europese markt voor het Amerikaanse motormerk.