Zoeken

Pierer Mobility AG koopt MV Agusta

1 november 2022
Officieel is er nog geen melding gedaan, maar in Italië weten ze 't zeker: na 15 turbulente jaren met verschillende eigendomswisselingen en gedeeltelijke fabriekssluitingen lijkt de toekomst van MV Agusta eindelijk gezekerd. Volgens de geruchten is MV Agusta overgenomen door de Pierer Mobility AG.

Geen motormerk met zo'n onvoorstelbaar turbulente geschiedenis sinds de wederopstanding dan MV Agusta, dat door de familie Castiglioni zo vaak is verkocht en weer teruggekocht dat we de tel zijn kwijtgeraakt. Harley-Davidson had er ooit grootse plannen mee, maar moest vanwege de kredietcrisis het merk weer van de hand doen. 

In 2014 nam Mercedes AMG een minderheidsbelang van 25% in de MV Holding, maar verkocht de aandelen in december 2017 weer aan de Italianen terug. Met de terugkoop van dit minderheidsbelang werden Giovanni Castiglioni, zoon en erfgenaam van oprichter Claudio Castiglioni, en de Rus Timur Sardarov de partners in MV Agusta Motor S.p.a.

In juli 2017 had Sardarov, zoon van de industrieel Roman Sardarov (die met zijn olie- en gaswinningsbedrijf Comstar Energy Group een van de 500 rijkste mensen in Rusland is), via zijn bedrijf Black Ocean Group en zijn investeringsfonds "Comsar Invest" al een belang van 49% in MV genomen.

Timur Sardarov nam de functie van CEO en voorzitter van de raad van bestuur over, terwijl voor Giovanni Castiglioni de functie van president werd gecreëerd. In duidelijke taal betekende dit: Castiglioni was verantwoordelijk voor het ontwerp, Sardarov controleerde de operationele zaken en waakte over de financiën.

Onder Sardarov werd een nieuwe koers uitgezet, die in de nabije toekomst moet resulteren in flink wat nieuwe modellen, maar sinds de Russische oorlog in Oekraïne is ook de rijke Sardarov familie op de sanctielijst geplaatst. Timur Sardarov heeft zich vanaf het begin tegen de oorlog uitgesproken, maar door de sancties is MV Agusta wel weer in de financiële problemen gekomen.

Na Husqvarna, Husaberg en GasGas over te hebben genomen was de overnamehonger van Stefan Pierer absoluut nog niet gestild. Pierer richte zijn pijlen op Ducati, in de hoop dat Audi daar vanwege de kosten van dieselgate afstand van zou moeten doen, maar kreeg nul op zijn rekest. Ducati bleek niet te koop. Pierer had daarvoor al de interesse verloren in Triumph, nadat de Britten de EU hadden verlaten.

Bleef voor de Pierer Mobility AG nog maar een Europees merk over: MV Agusta. De interesse van Pierer in MV Agusta bleek een maand geleden al, toen op 21 september bekend werd gemaakt dat KTM AG de verkoop en marketing van MV Agusta had overgenomen voor de Noord-Amerikaanse en Mexicaanse markt. 

Dat bracht het gerucht over een ophanden zijnde overname van MV Agusta door KTM in een stroomversnelling, een gerucht dat door de Pierer Mobility AG niet meer werd ontkend. Aanstaande donderdag komt er een persbericht, ruim op tijd voor de EICMA in Milaan.