Zoeken

Opmerkelijke tentoonstelling uitvinder Vespa in Piaggio musem

22 december 2011
Corradino D’Ascanio, de geniale luchtvaartingenieur die de Vespa scooter uitvond, is het onderwerp van een belangrijke tentoonstelling, opgezet en georganiseerd door de Piaggio Foundation. De tentoonstelling in het Piaggio Museum in Pontedera is geopend tot en met 31 januari 2012.

Vespa_01

‘Corradino D'Ascanio: Man, Genie, Kunstenaar, Legende’ heeft een aantal gewichtige ‘beschermheren’, zoals de Abruzzo Archives Superintendency, de Regional Authority van Toscana, de Provincial Authority van Pisa, het Gemeentebestuur van Pontedera, de Provincial Authority van Pescara en het Gemeentebestuur van Popoli. Vespa_02De expositie voert de bezoekers door vier secties, (de Man, het Genie, de Kunstenaar, de Legende) die het unieke genie belichten van één van de grootste namen uit de Italiaanse industriële geschiedenis.

In het museum wordt een uitgebreide selectie getoond van projecten, originele schetsen, documenten en eigentijdse publicaties, alsmede de oudste Vespa-modellen uit de collectie van het Piaggio Museum. De expositie is een eerbetoon aan Corradino D’Ascanio en de geboorte van een waar en wereldberoemd icoon van de Italiaanse stijl en van een industrieel pronkstuk. Sinds de ontwikkeling van het eerste model, de ‘98cc’, door D’Ascanio gepatenteerd op 23 april 1946, zijn er ruim 17 miljoen Vespa’s geproduceerd en wereldwijd verkocht. En het succes van de eerste en meest beroemde scooter gaat maar door: de verkopen van Vespa dit jaar staan op het punt de opmerkelijke mijlpaal te passeren van 150.000 stuks in slechts één jaar. In 2003 werden er nog 50.000 Vespa-scooters verkocht, maar sinds 2006 heeft Piaggio jaarlijks ruim 100.000 scooters verkocht en het cijfer groeit nog steeds.

De opening van de expositie werd bijgewoond door overheidsvertegenwoordigers uit Toscana en Abruzzo, terwijl de in Italië bekende acteur Luca Zingaretti, in de rol van Corradino D’Ascanio, een aantal brieven voorlas die door de ingenieur waren nagelaten en behoren tot de vele documenten en persoonlijke eigendommen, uitgeleend door de D’Ascanio familie aan de beheerders van de expositie in het Piaggio Museum.

Vespa_03

In het expositiedeel ‘de Man’ is de werkplaats van Corradino D'Ascanio nagebouwd, met originele inrichting. De bezoekers kunnen een enorme collectie bekijken van privé-foto’s en –documenten, uit zijn jeugd in Popoli in de Abruzzo-regio tot zijn jaren in de Verenigde Staten en zijn komst bij Piaggio.

Op de locatie ‘het Genie’, in de show-catalogus beschreven door niemand minder dan Giorgetto Giugiaro, is een grote hoeveelheid voertuigen, patenten en technische tekeningen te vinden die hebben bijgedragen aan de professionele vorming van Corradino D'Ascanio (Popoli, 1 februari 1891 - Pisa, 6 augustus 1981). Hierbij wordt de opkomst beschreven van een geniale engineer die ertoe zou leiden dat D'Ascanio het patent aan zou vragen van het eerste prototype van de moderne helikopter en, tussen 1945 en 1946, de Vespa. MissVespaDe start van het buitengewone succesverhaal van één van de meest belangrijke symbolen van de Italiaanse industrie en creativiteit.

Corradino D’Ascanio’s creativiteit werd niet beperkt tot zijn engineering-capaciteiten, zoals in de sectie, de Kunstenaar wordt belicht. Tot zijn duizenden andere ideeën behoren de bizarre installaties, ontworpen voor de tentoonstellingen waar de Vespa werd gepresenteerd. Zoals een Vespa op de tak van een perenboom of een Vespa op een waterstraal. Deze opzienbarende effecten worden op de expositie getoond dankzij de virtual reality technology die is ontwikkeld door het laboratorium van Percro van de Sant’Anna Universiteit in Pisa.

De laatste sectie van de tentoonstelling over de uitvinder van de Vespa werpt een blik op de Legende: naast de meest belangrijke modellen die door D'Ascanio zijn ontwikkeld biedt een serie van gefilmde interviews met vrienden, collega’s en relaties een imposante blik op een uniek, krachtig figuur die nog enorm voortleeft in de herinnering van de mensen die hem hebben gekend.

Er worden ook artistieke bijdragen geleverd aan de tentoonstelling, belangrijk om het werk van Corradino D’Ascanio te introduceren aan het grote publiek, door Daniel Schinasi (die het portret schetste dat werd gebruikt als symbool voor de expositie), Alberto Fremura (de maker van de vier potloodschetsen voor de vier secties van de tentoonstelling) en de scriptschrijver Mario Cristiani uit Pisa, die de openingsspeech schreef voor Luca Zingaretti. Hij werd daarbij begeleid door de accordeonist Fabio Ceccarelli, die ook tekende voor de muziek.

Op 22 december wordt ook een speciale postzegelverzameling in het Piaggio-museum georganiseerd. Een speciale postzegel, ontworpen door Maria Cecilia Imiotti op basis van een beroemde foto van Corradino D’Ascanio, zal worden geregistreerd en gearchiveerd in het Post en Telecommunicatie Museum in Rome.