Zoeken

Ook Nederlandse digitale flitspalen zien moderne motoren niet

20 oktober 2010

Afgelopen week wisten we te melden dat moderne motorfietsen in Vlaanderen niet geflitst kunnen worden. Ook in Nederland blijkt de nieuwe digitale flitspaal moderne motorfietsen niet te detecteren, zo weet het Algemeen Dagblad vandaag te melden.

digitale_flitspaal.jpg 

Daar waar in Vlaanderen het overgrote merendeel van alle flitspalen (1.191 van de in totaal 1.348) met detectielussen is uitgevoerd zijn in Nederland (nog) maar 188 digitale flitspalen in gebruik. Het volgend jaar komen daar nog 60 bij en tot 2015 zal dat aantal worden uitgebreid naar in totaal zo'n 600 stuks.

De Nederlande digitale flitspaal maakt -net als in Vlaanderen- voor de snelheidsmeting gebruik van lussen in het wegdek en daar zit 'm precies te kneep, aangezien moderne motorfietsen te weinig ferrometalen bevatten om een signaal op te pikken. Ben Helsen van de afdeling Elektromechanica en Telematica van het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer bevestigt dat moderne motorfietsen niet door de Vlaamse flitsers kunnen worden gedetecteerd. Volgens Helsen is de situatie in Nederland exact hetzelfde.

In Vlaanderen wordt gebruik gemaakt van detectielussen van het merk Gatsometer, ook Nederland maakt gebruik van dezelfde lussen. De drie leveranciers van digitale flitspalen in Nederland hullen zich voor wat betreft de technische details van hun flitspalen echter in stilzwijgen en verwijzen naar het Team Verkeer van het Openbaar Ministerie.

Woordvoerder Ernst Koelman van het OM verklaart tegenover het AD dat het niet bekend is dat de Vlaamse situatie zich ook in Nederland voordoet, maar sluit niet uit dat in theorie ook de Nederlandse digitale flitspalen moderne motorfietsen 'missen'. Volgens Koelman is er echter geen reden om in actie te komen, omdat bij het OM dit nog niet als een probleem is opgevallen.

VVD tweede kamerlid Charlie Aptroot noemt de situatie tegenover het AD knullig en vindt dat het OM de mogelijke problemen wel degelijk moet onderzoeken. Het lijkt hem verstandig voorlopig de oude flitspalen niet te vervangen.

Bron: AD