Zoeken

ONK LowBudget Endurance komt dichterbij

25 februari 2012
Het is in de ons omringende landen al jarenlang mateloos populair, maar in ons eigen kikkerlandje nog relatief onbekend: Lowbudget Endurance Racing. Onlangs werd in Lelystad door de organisatie een presentatie gehouden over wat een veelbelovende raceklasse lijkt te gaan worden.

Picture8305

Iedereen die een wedstrijd heeft mogen racen zal het beamen: het is een zwaar verslavende, maar ook behoorlijk prijzige hobbie. Niet vreemd dat steeds meer organisaties met wedstrijdklassen op de proppen komen waarbij vooral de kosten in de hand worden gehouden.

Zoals bij onze Zuiderburen, waar de No-Budget cup op een grote schare aan fans en deelnemers mag rekenen. En dat je niet perse snelle rondetijden hoeft te rijden om een goede eindstand te realiseren leerde ons een team dat vorig jaar bij die No-Budget cup steevast achterin kwalificeerde, maar dankzij goede pitstops wel in de top 20 wist te finishen.

Om ook in Nederland amateur racen goedkoper te maken ontstond bij voormalig CRT eigenaar Henk de Vries samen met raceliefhebber Ed Wassenberg het idee om het ONK LowBudget Endurance te gaan organiseren. Meest belangrijke spelregel: er mogen alleen maar motoren van 10 jaar of ouder aan de start verschijnen.

Henk de Vries:
De vaste kosten voor een evenement is weinig aan te sleutelen, een circuit als Assen heeft gewoon een vaste prijs, dus wil je racen goedkoper maken dan zul je de variabele kosten naar beneden moeten brengen. Zo is racen in een team met drie rijders goedkoper, omdat je samen de kosten van één racemotor kunt delen. Bovendien zijn motoren van 10 jaar of ouder beduidend goedkoper dan een nieuwe motor. Ook de standaard Pirelli banden waarmee moet worden gereden dragen hier aan bij, het zijn dezelfde banden als waarmee de Talent Cup 600 rijdt en waarvoor Pirelli voor een behoorlijk scherpe prijs heeft neergelegd.

Het ONK LowBudget Endurance is het enige ONK kampioenschap dat niet onder de vlag van de KNMV wordt gereden, maar onder auspiciën van FAME, de federatie van amateur motorsport in Europa. Voordeel volgens de organisatie is niet alleen dat verzekeringstechnisch zaken beter geregeld zijn dan bij de KNMV, maar dat bovendien minder rompslomp is vereist om de benodigde racelicentie te verkrijgen.

Mocht je nog nooit een licentie hebben gehad dan zul je eerst een TOMS cursus moeten volgen, maar heb je ooit in het verleden een licentie gehad dan is voorrijden tijdens de TOMS voldoende om je licentie opnieuw te behalen. Bovendien is de bij de KNMV verplichte lichamelijke keuring niet verplicht, maar is een eigen gezondheidsverklaring afdoende.

Het ONK LowBudget Endurance is ingedeeld in twee raceklassen, die –net als bij het WK Endurance- tegelijkertijd zullen rijden: de klasse tot 600cc en de klasse boven 600cc. Hoewel de eerste wedstrijd pas in mei plaats zal vinden roept de organisatie vooral op om voor 15 maart als team in te schrijven, zodat de organisatie duidelijkheid heeft hoeveel teams dit eerste jaar deel zullen gaan nemen.

Mocht je nog twijfelen, ook wij als Motorfreaks hebben besloten dit seizoen te zullen gaan deelnemen aan deze nieuwe raceklasse. Een uitgesproken kans dus om ons een flink poepie te laten ruiken.

Kalender 2012:
15 mei Assen
4 juni Assen
26 juni Zandvoort
27 augustus Assen
18 september Zolder
9 oktober Assen

Meer info: LowBudgetRacing