Zoeken

Officieel: BMW gaat samenwerking aan met TVS

9 april 2013
Het gerucht ging al een tijdje, maar nu is het officieel: BMW is een samenwerking aangegaan met de Indiase TVS Motor Company, zo is gisteren tijdens een persconferentie in Chennai bekend gemaakt. De lange-termijn samenwerking moet resulteren in een nieuwe lijn motorfietsen onder de 500cc.

BMW TVS

Al eind vorig jaar wisten we te berichten over de ophanden zijnde samenwerking tussen BMW en de TVS Motor Company, momenteel India's vierde motormerk. TVS was al lange tijd op zoek naar een premium motormerk om mee te samenwerken, nadat het in 2001 haar 19-jarige samenwerking met Suzuki had verbroken, terwijl BMW - net als bijna alle andere fabrikanten - op zoek was naar een sterke partij voor de Aziatische en Indiase markt.

Het doel van de samenwerking tussen BMW en TVS is de ontwikkeling en productie van motoren in het segment onder 500cc. De verschillende stappen van ontwikkeling tot het uiteindelijke productiemodel zullen door beide partijen worden gepland, waarbij beide partijen een eigen focus hebben waardoor de krachten van beide partijen zullen worden versterkt. De nieuw te ontwikkelen motoren zullen onder beide merknamen op de markt worden gezet, net als KTM en Bajaj met de Duke en Pulsar hebben gedaan.

Stephan Schaller, President BMW Motorrad:
Met het oog op veranderende motormarkten, demografische ontwikkelingen en toenemende milieu eisen zijn we onze product range aan het uitbreiden om op deze verse groei in te spelen. We hebben een hoge expert en ervaren partner in de TVS Motor Company. Dit betekent dat we in de toekomst in staat zullen zijn om motoren in de lichtere cc-klasse aan te bieden in aanvulling op de huidige BMW core-segmenten. Zij zullen voldoen aan de huidige standaard van BMW motoren op het gebied van rijgenot en zullen tevens een nieuwe norm zetten op het gebied van stabiliteit, lichtvoetigheid en performance. Ik zie deze lange-termijn overeenkomst als een belangrijke stap op de weg naar winstgevende, stabiele groei.


Venu Srinuvasan, voorzitter TVS Motor Company:Met BMW Motorrad zien we een ideale lange-termijn strategische partner die onze core-waardes deelt: de focus op kwaliteit, lef op het gebied van engineering, innovatie en klanttevredenheid. We hebben de intentie op elkaars krachten te versterken en een nieuwe serie motorfietsen te leveren die cutting-edge technologie voor onze klanten bieden.

Momenteel produceert de TVS Motor Company in India motoren onder de merknaam TVS, en is daarmee het vierde motormerk van India. De TVS Motor Company heeft een jaarlijkse productie van zo'n 2 miljoen units en een omzet van meer dan een miljard dollar. Het bedrijf is het vlaggenschip van de honderd jaar oude zes miljard dollar TVS Group, die in totaal zo'n veertig bedrijven en holdings in de automotive sector heeft. De TVS Motor Company is momenteel internationaal vertegenwoordigd in meer dan vijftig landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.