Zoeken

Minder files na ongeval door inspecteurs op motoren

6 december 2010

Om files als gevolg van een ongeval te verminderen wil Rijkswaterstaat in het komende anderhalf jaar vaker motoren in gaan zetten. Rijkswaterstaat Zuid-Holland deed een succesvolle proef, die nu landelijke navolging krijgt.

Rijkswaterstaat_inspecteur.jpg

Elke minuut die een weginspecteur van Rijkswaterstaat eerder op de plaats van een ongeval is, scheelt drie minuten file aan de achterkant. Doordat inspecteurs op de motor sneller aanwezig zijn op de plaats van het ongeval dan collega's in auto's, lossen files achter het ongeluk in veel gevallen sneller op. Motoren hebben vooral voordeel in de spits, ook op wegen waar geen vlucht- of spitsstroken zijn is de motor in het voordeel. Volgens teamleider Sjef Verboekend betekent tien minuten eerder ter plekke, achter in de file een half uur minder lang wachten.

Rijkswaterstaat liet onderzoeken of inspecteurs op de motor sneller zijn. Een onafhankelijk bureau concludeerde dat met inspecteurs op de motor de doorstroming verbetert. In en rond Rotterdam rijden momenteel acht inspecteurs op vier motoren. In de komende anderhalf jaar moeten dat er in heel Nederland 35 worden.