Zoeken

Marc Coma rijdt niet in 2013 Dakar rally

23 december 2012
Drievoudig Dakar winnaar Marc Coma zal niet deelnemen aan de 2013 editie van de Dakar rally. De Catalaanse KTM rijder is nog niet hersteld van zijn blessure, opgelopen tijdens de Rally van Marokko eerder dit jaar. Coma is na Helder Rodrigues de tweede rijder die vanwege een blessure op voorhand al is uitgeschakeld voor de roemruchte rally.

Marc Coma_KTM
Foto: J. Edmunds

Samen met teamgenoot Cyril Despres heeft Marc Coma de afgelopen elf edities van de Dakar rally, die sinds 2009 vanwege dreiging van Al Qaida naar Zuid Amerika is verplaatst, op naam weten te schrijven. De laatste niet KTM overwinning stamt uit 2000, toen Richard Sainct op de BMW F650RR de rally wist te winnen.

Tijdens de Rally van Marokko, die door velen als trainingsstage voor de Dakar rally wordt gezien, liep Coma echter een schouderblessure op en is daarvan nog steeds niet 100% hersteld. Met meer dan 8.000 zware kilometers die tijdens de Dakar moeten worden afgelegd over de zwaarste terreinen van Peru, Argentinië en Chili heeft KTM besloten Coma voor de rally terug te trekken.

Alex Doringer, KTM Factory team manager:
Hoewel we teleurgesteld zijn dat Coma niet kan rijden is de gezondheid en het welzijn van onze rijders de belangrijkste overweging geweest. Als hij niet 100% fit is, is het beter voor hem de 2013 rally uit te zitten.

Coma zal zich nu gaan concentreren op zijn fitness om fit te zijn voor de rest van het seizoen en kijkt nu al uit naar de 2014 Dakar rally. De Catalaan verklaarde het vooral jammer voor het team te vinden, maar onderschreef dat de Dakar een winnend project voor KTM is en er geen alternatief was behalve zich terug te trekken.

Marc Coma:
We hebben tot de laatste minuut echt hard gewerkt samen met de doktoren en fysiotherapeuten om weer 100% fit te zijn, maar we moeten realistisch zijn. Een van de spieren in mijn schouder geeft me nog steeds problemen en er is daardoor een beperking in bewegingsvrijheid. Dit is de logische consequentie en we moeten eerlijk en duidelijk zijn over de situatie.

De plaats van Marc Coma in het KTM fabrieksteam wordt nu ingevuld door de Amerikaan Kurt Caselli, huidig houder van de AMA National Hare and Hound titel en meervoudig nationaal winnaar van verschillende US offroad events. Voor KTM nam Caselli al deel aan de 2012 editie van de Baja 1000, waar hij op de tweede plaats eindigde.