Zoeken

MAG peilt mening over de kilometerheffing

1 februari 2010

De MAG vermoedt dat motorrijders duurder uit zullen zijn, zowel buiten als binnen de kilometerheffing. De motorrijdersorganisatie is dan ook tegen de kilometerheffing en op haar website peilt ze de mening van motorrijend Nederland over de kilometerheffing.

MAGMotorrijders hoeven in de huidige plannen vooralsnog niet per kilometer te betalen, maar gaan een vast jaarlijks bedrag betalen. Eén van de redenen om ons vrij te stellen van de kilometerheffing was het argument dat de incasso- en systeemkosten per motor hoger waren dan onze jaarlijkse MRB (Motor Rijtuigen Belasting). Die kosten worden echter nu al minstens vijf jaar met onterechte en misleidende argumenten sterk verhoogd. Dat is niet alleen een ordinaire prijsopdrijving van de overheid, maar werkt ook extra tariefverhogend als we in de toekomst toch in het heffingsysteem worden opgenomen.

Motorrijders moeten niet alleen de huidige MRB gaan compenseren, maar ook de BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen). De BPM over de nieuw- en importwaarde van motoren brengt tot nu toe vele miljoenen op. Als dit vervalt, is het op jaarbasis alleen voordelig voor vier procent van de motorrijders. Dat zijn de kopers van een nieuwe of import motor. Die vervallen miljoenenopbrengst wil het ministerie van Financiën echter rechtstreeks en permanent doorberekenen aan alle motoreigenaren, dus ook diegenen die voornamelijk tweedehands motoren kopen. Op jaarbasis betreft dat de overige 96 procent, dus vrijwel iedereen.

Als de kilometerheffing toch doorgaat geven we de overheid een middel in handen om ons bij alle voertuigbewegingen te kunnen volgen. Wie wil er eigenlijk aan een digitale halsband van anonieme ambtenaren door het leven? Het is een ontoelaatbare inbreuk op onze privacy. Daarnaast is het een regelrecht incassosysteem om met een simpele druk op de knop via tariefsverhogingen in onze portemonnee te kunnen blijven graaien.

De MAG vermoedt dat motorrijders duurder uit zullen zijn, zowel buiten als binnen de kilometerheffing. Gezien de houding van onze financiële beleidsmakers, die via recente tariefsverhogingen en verdere plannen hebben laten blijken de schaamte al lang voorbij te zijn, is ons advies om de voorgenomen kilometerheffing met alle middelen te bestrijden.

Hoewel de MAG in eerst instantie natuurlijk aan de belangen van motorrijders denkt, gaan de meeste tegenargumenten ook op voor automobilisten.

Op de MAG-internetpagina peilt de Motorrijders Actie Groep momenteel de mening van motorrijend Nederland over de kilometerheffing.

Meer info en/of je mening te geven over de kilometerheffing op de website van de MAG.