Zoeken

Knuiman rijdt Erzberg Rodeo op Husaberg

27 mei 2010

Voor de zestiende keer zal dit jaar de Erzberg rodeo, misschien wel de zwaarste Enduro beproeving ter wereld, worden verreden. Onze landgenoot Henk Knuiman zal daarbij aantreden op een Husaberg 390 4-takt machine.

Henk_Knuiman_Erzberg_Husaberg_2010.jpg

De organisatoren van de zwaarste Extreme Enduro ter wereld, de Erzberg Rodeo in Oostenrijk, hebben maar één doel: niemand aan de finish. En deze doelstelling is des te opmerkelijker als naar de inschrijverslijst wordt gekeken; maar liefst 1.500 motorrijders komen aan de start van dit loodzware motorcross evenement. Onder hen dit jaar negen Nederlanders, waaronder de succesvolle Dakar-deelnemer Henk Knuiman. Hij vertrouwt ditmaal op een Husaberg Enduro-motor en aankomen alleen al geldt voor Henk als een overwinning. Ook Jurgen van de Goorbergh had zich met een KTM ingeschreven, maar moet door een ernstige blessure helaas verstek laten gaan.

Henk Knuiman
Onze landgenoot Henk Knuiman doet al jaren van zich spreken door met een KTM motorfiets voorin het klassement van de loodzware Dakar-rally te rijden. Vorig jaar werd hij zelfs door de toprijder Marc Coma gevraagd om deel uit te maken van zijn officiële KTM-team. Voor de Erzberg Rodeo 2010 maakt Henk de tijdelijke overstap naar Husaberg, dat ook deel uitmaakt van het KTM-concern. Hij zal een Husaberg FE 390 besturen voor het team Husaberg Nederland.

Henk Knuiman:
Na drie keer Erzberg gereden te hebben met een KTM 2-takt motor ga ik dit jaar met een sterke Husaberg 390 4-takt de extreme uitdaging aan. De motor is tijdens testen zeer uitgebalanceerd gebleken en ik kijk er naar uit om mij samen met de beste rijders van de wereld te meten met die loodzware berg.

Henk reed de loodzware Erzberg Rodeo al drie maal uit op KTM’s.

De berg is eigenlijk onneembaar, toch gaan er 1500 man van start om het te proberen! Je krijgt vier uur de tijd om de top te bereiken en vorig jaar zijn slechts negen rijders erin geslaagd dat binnen de tijd te doen. De absolute wereldtop doet hieraan mee en alleen een topper haalt de top – eigenlijk is het gekkenwerk, maar toch ga ik het ook dit jaar weer proberen. De Husaberg is optimaal geprepareerd, aan de conditie is gewerkt; kortom, ik ben er klaar voor!

Erzberg Rodeo 2010
De Erzberg Rodeo, verreden van 3 tot en met 6 juni, geldt als de zwaarste motorwedstrijd ter wereld, met als hoogtepunt de Red Bull Hare Scramble. Hiervoor dienen de coureurs zich tijdens de tweedaagse Road Prologue te kwalificeren. Van de 1.500 gestarte deelnemers komen de alleen de 500 snelste in aanmerking voor het tweede deel. De Rodeo wordt verreden in de Erzberg ertsmijn en bestaat uit een gruwelijk zwaar traject, met rotsblokken en steile beklimmingen en afdalingen, afgewisseld met snelle passages. Dit jaar zal voor de tweede keer de nu al fameuze Rocket Ride heuvelklim worden verreden.

Deelnemers uit dertig landen, de beste rijders uit de wereld van Enduro, Motocross, Trials en Rallye-Sport, zullen aan de start verschijnen om in de heuvels van de Erzberg de „Iron Giant“ in midden Oostenrijk te bedwingen. Vanaf de eerste dag, 15 jaar geleden, hebben KTM en Red Bull, de Erzberg Rodeo ondersteund.

Edgar Kleinbergen van KTM Nederland:
De Erzberg Rodeo is zonder twijfel het grootste Extreme Enduro evenement ter wereld, een ideaal platform voor KTM en Husaberg om hun toonaangevende positie in de motorcross discipline aan te tonen. En met Henk op een Husaberg moet het mogelijk zijn dat hij in de top tien eindigt. En wie nog nooit van de Erzberg Rodeo heeft gehoord, voer dan Erzberg in en geniet van de talloze YouTube filmpjes.

Formule-1 Wereldkampioen Kimi Räikkönen tegen KTM-rijder Taddy Blazusiak
Hoewel de Erzberg Rodeo bekend staat als het grootste motorcross evenement ter wereld, stormt dit jaar ook een voertuig op vier wielen naar de top: Citroen WRC rallyrijder Kimi Räikkönen. Räikkönen wordt uitgedaagd door niemand minder dan Taddy Blazusiak, de Poolse KTM-fabrieksrijder die de Red Bull Hare Scramble al drie keer achtereen heeft gewonnen met zijn KTM. Taddy zal de ‘Iron Giant’ aanvallen met zijn KTM. Hij geldt trouwens ook dit jaar als de topfavoriet.

Het spectaculaire gevecht tussen auto en motor is mogelijk gemaakt door Red Bull en KTM en wordt gezien als één van de hoogtepunten van de 16e Erzberg Rodeo. Räikkönen zal als eerste de 13 kilometer lange Iron Road aanvallen met zijn vierwielaangedreven 300+ PK Citroen C4 WRC. Na het optrekken van het stof zal Taddy Blazusiak zijn KTM 250 EXC starten en proberen Kimi's tijd te verbeteren. Zijn KTM kan snelheden boven de 140 km/u aan op de brede gravelwegen.

Vorig jaar kwamen er van de 1500 gestarte deelnemers slechts negen rijders aan de finish.