Zoeken

Isle of Man overweegt TT Races World Series

26 juli 2013
Met bezoekerscijfers van 150.000 voor de North West 200 en 40.000 voor de Isle of Man TT is straatracen nog steeds heel erg populair. Populair genoeg voor de regering van het eiland Man om de Tourist Trophy een nieuw internationaal leven in te blazen met een TT Races World Series, zo is vandaag bekend gemaakt.

Isle of Man TT

Geen land ter wereld dat zo bezeten is van wegrace motorsport als het kleine eiland in de Ierse zee, waar al sinds 1907 de jaarlijkse Isle of Man TT wordt georganiseerd. De liefde voor racen gaat op Man zover dat de Isle of Man Government Department of Economic Development, het departement voor economische ontwikkeling, de rechten van de TT races in handen heeft.

Door de aanhoudende populariteit van de jaarlijkse Isle of Man TT is het departement nu een plan aan het opzetten om een TT Races World Series te gaan ontwikkelen. Aan de TT wordt jaarlijks veel geld verdiend: de 40.000 bezoekers spenderen £25 miljoen aan de lokale economie, terwijl op het commerciële vlak ook nog eens £2 miljoen wordt omgezet. De 2012 races werden wereldwijd door 23 miljoen kijkers op tv gezien, terwijl de officiële iomtt.com website jaarlijks 2 miljoen unieke bezoekers weet te trekken.

In opdracht van de overheid van het eiland Man heeft het in London gevestigde buro The Sports Consultancy een haalbaarheidsstudie afgerond voor het opzetten van een TT Races World Series, op basis van het originele TT concept.

Bij de initiële haalbaarheidsstudie werd gekeken naar de intellectuele rechten, geschikte locaties, commerciële contracten en bronnen van inkomsten, marketing en promotie, veiligheid en risicomanagement en logistiek, evenals betrokkenheid van team, rijder en fabrikant.

Het Departement is nu de optie aan het onderzoeken om een commerciële partner aan te trekken, die de internationale serie wedstrijden op basis van het Isle of Man TT concept zal moeten opzetten en vermarkten. Het is het idee dat een mogelijke partner verantwoordelijk zal worden voor alle operationele aspecten van de series, inclusief de Isle of Man TT.

Laurence Skelly, woordvoerder Department of Economic Development:
We hebben het TT profiel wereldwijd weer in ere hersteld en zijn er nu klaar voor om het product te versterken door met een externe partner te gaan werken om het evenement naar het volgende niveau te trekken.
We hebben al positieve feedback en interesse ontvangen van een aantal internationale partners en potentiële organisatoren die geloven in het concept van een TT World Series.

Het is een ontwikkeling die wij alleen maar kunnen toejuichen. Meer straatraces op het niveau van de NW200 of IOMTT op het Europese vasteland zal de straatsport niet alleen nog populairder maken, het gaat de fans op het vasteland bovendien de mogelijkheid bieden om in eigen land de racehelden van dichtbij te aanschouwen.