Zoeken

Honda in 2013 terug naar Dakar Rally

2 juli 2012
Voor het eerst in vierentwintig jaar gaat Honda een officieel fabrieksteam inzetten in de legendarische Dakar Rally. Het nieuwe Team HRC gaat maar liefst vier rijders inzetten, die uit zullen komen op een nieuw prototype dat gebaseerd zal zijn op de huidige CRF450X Enduro machine.

Honda_Dakar_2013_concept

De 2013 Dakar Rally, die in de Zuid-Amerikaanse landen Peru, Chili en Argentinië zal worden verreden, zal de terugkeer zien van Honda, dat in de jaren '80 van de vorige eeuw erg succesvol was in de destijds nog in Afrika verreden monsterrally. Honda was in de periode 1981 tot 1989 actief in de Parijs-Dakar Rally en wist de rally in die periode maar liefst vijf maal te winnen.

Ruim drieëntwintig jaar nadat Honda voor het laatst deelnam heeft het merk aangekondigd in 2013 weer terug te zullen keren. Het Honda team, dat onder de naam Team HRC zal deelnemen, zal rijden met de Portugese rijder Helder Rodrigues, die derde werd in de 2012 editie. Naast Rodrigues zullen ook de Braziliaan Felipe Zanol, de Brit Sam Sunderland en de Argentijn Javier Pizzolito deel uitmaken van het team.

Het Team HRC zal gaan rijden met een prototype machine die door Honda's R&D afdeling zal worden ontwikkeld en geproduceerd. Het prototype zal een afgeleide zijn van de huidige CRF450X Enduro racer, die volgens Honda rijgemak met een superieure competitieve sterkte combineert. Daarnaast heeft Honda een kit ontwikkeld voor de standaard CRF450X, waarvan een beperkt aantal teams zal worden voorzien.

Tetsuo Suzuki, Senior Managing Officer en Director, Chief Operating Officer Motorcycle R&D Centre, Honda R&D Co. Ltd:
De Dakar vereist deelnemers die ettelijke honderden kilometers per dag afleggen, voor meer dan twee weken. Het vraagt een totaal ander soort motor dan voor sporten als motorcross, trail of wegracen. Honda heeft veel energie gestopt in het ontwerpen en bouwen van een krachtige en winnende machine. Wij richten ons vanaf het eerste jaar meteen op het kampioenschap.