Zoeken

Hasselt toneel voor 2013 Vespa World Days

22 juni 2013
Het Belgische Hasselt is dit weekend toneel voor de zevende editie van de Vespa World Days. Meer dan tweeduizend Vespa rijders uit eenentwintig landen trotseerden het slechte weer reisden naar Hasselt af voor de traditionele Vespa meeting, die tot zondag duurt.

Vespa World_Days

In totaal 2.300 Vespa rijders zijn donderdag 20 juni in Hasselt neergestreken voor de alweer zevende editie van de Vespa World Days, een groots evenement dat in 2006 voor het eerst werd georganiseerd als opvolger van de Eurovespa Rally, waarvan de eerste editie in het jaar 1955 plaatsvond. De Vespa World Days is een initiatief van de Vespa Club, waarvan er inmiddels wereldwijd zo'n veertig zijn, die in 1946 werd opgericht, het geboortejaar van de eerste Vespa scooter. Inmiddels rijden wereldwijd meer dan 18 miljoen Vespa scooters.

De eerste Vespa clubs werden -uiteraard- in Italië opgericht, waarna al snel verspreid over de hele wereld andere Vespa clubs volgden. In 2006, het 60-jarig bestaan van de Vespa scooter, werd de Vespa World Club opgericht, waar inmiddels 40 nationale en 780 lokale Vespa clubs aan zijn verbonden. De club kent inmiddels wereldwijd meer dan 40.000 leden.

De 2013 Vespa World Days is ditmaal georganiseerd door de Vespa Club België, die een rijk programma met diverse uitstapjes in de regio heeft samengesteld. Voor gisterochtend stond een tourtocht naar het circuit van Zolder op het program, waar 's middags in colonne over het circuit kon worden gereden. Het leverde in indrukwekkende karavaan van meer dan 2.000 Vespa scooters op, die twee onvergetelijke paraderondjes op het circuit van Zolder aflegden.

De Vespa World Days zijn van 20 t/m 21 juni. De openingsdag werd het Vespa museum geopend en stonden enkele tourtochten op het program, vandaag vindt onder andere het concours d'elegance op het program. Bij het concours d'elegance staan historische Vespa's van voor 1979 centraal, Vespa en rijder - mogelijk gekleed volgens de mode van het bouwjaar van de Vespa - komen op een podium en worden becommentarieerd door specialisten van Registro Storico Vespa.

Op de afsluitende dag is de Gymkhana "Prova Europeo Fun" ingepland, een soort behendigheidsproef waarbij het zaak is de voeten niet aan de grond te zetten, evenals een aantal tourtochten die in de regio kunnen worden gereden. Met een speciale act zal de 2013 Vespa World Days vervolgens worden afgesloten.