Zoeken

Harley-Davidsondag Arnhem afgelast

28 mei 2011
De gemeente Arnhem heeft gisteren de evenementenvergunning voor de Harley-Davidsondag ingetrokken. De Harley Davidsondag die gepland stond voor zondag 29 mei gaat nu dus niet door. Reden om de vergunning in te trekken zijn recente signalen die de politie heeft gekregen dat de openbare orde verstoord dreigt te gaan worden.

Harley-Davidson_Dag_Arnhem

De politie heeft informatie dat rivaliserende motorclubs aanwezig zullen zijn bij de Harley Davidsondag. Het risico is groot dat dit zal leiden tot openbare orde verstoringen. De inschatting, na overleg met de lokale driehoek, is dat dit zal leiden tot ongeregeldheden.  Een woordvoerder van de gemeente wilde niet zeggen om welke clubs het gaat, maar bronnen binnen politie bevestigden tegenover de NOS dat het om de Hells Angels en Satudarah gaat.

Vorig jaar liepen volgens de NOS de spanningen ook al op, door geruchten dat de motorclub Bandidos met hulp van Satudarah een afdeling in Nederland zou starten. Satudarah werd begin jaren negentig door negen Molukse vrienden in Moordrecht opgericht. De laatste jaren is de motorclub aan een opmars bezig en is inmiddels in aantal afdelingen de Angels voorbij gestreefd. In het buitenland zijn meermaals confrontaties geweest tussen de Hells Angels en Bandidos, de komst van de Bandidos ging uiteindelijk niet door.


Burgemeester Pauline Krikke:
Ik vind het uitermate vervelend dat ik zo kort voor het evenement heb moeten besluiten de vergunning in te trekken. De informatie die ik van de politie heb gekregen over de dreigende verstoring van de openbare orde door rivaliserende motorclubs is dermate serieus, dat ik genoodzaakt ben dit evenement af te lasten. De Harleydag trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Van jong tot oud. De veiligheid van al deze bezoekers heeft de hoogste prioriteit, daarom is dit besluit de enige optie.

Harley-dag
Dit jaar zou de twintigste editie van de Harley-dag in het centrum van Arnhem plaatsvinden. Tijdens de Harleydag rijden zo’n 4000 Harley-motoren door het centrum van Arnhem. Er zijn optredens en er is een markt voor motoronderdelen. Jaarlijks trekt het evenement circa 30.000 bezoekers.