Zoeken

Gevorderde rijopleiding effectief volgens Britse Studie

6 december 2010

Triumph_Daytona_675_simulator.jpgWe wisten het natuurlijk al lang, maar nu is het wetenschappelijk aangetoond. Motorrijders die een voortgezette (veiligheids)rijopleiding hebben gevolgd zijn betere rijders, zo heeft een studie op de Britse Universiteit in Nottingham aangetoond.

De Centre for Motorcycle Ergonomics & Rider Human Factors Universiteit in het Britse Nottingham deed studie naar het effect van voortgezette rijopleidingen, zoals die in Nederland door organisaties als Freebike of de KNMV worden gegeven. Het team op de Universiteit onderzocht daarvoor drie verschillende groepen motorrijders: beginners, ervaren, en motorrijders die een voortgezette rijopleiding hadden gevolgd.

Het doel van de studie was de houding, het rijgedrag en de vaardigheden van de drie verschillende groepen te analyseren. De drie groepen moesten daarvoor op tot motorsimulator omgebouwde Triumph Daytona 675 rijden, waarbij door software verschillende scenario's op een groot scherm werden geprojecteerd.

Dr. Alex Stedmon, Human Factors Research Group:
Dit is een van de meest diepgaande studies die ooit op dit gebied zijn uitgevoerd. Het was een geweldige gelegenheid voor onze Faculteit van Engineering om samen te werken met de collega's van de School van Psychologie, om te focussen op high-impact research die relevant is voor alle motorrijders.

De studie toonde aan dat in de praktijk opgedane rijervaring motorrijders niet per definitie veiliger op straat maakt, in sommige gevallen gedroegen ervaren motorrijders zich zelfs als beginners. Motorrijders die een gevorderde rijopleiding hadden gevolgd daarentegen gebruikten betere positionering op de weg en anticipeerden en reageerden beter op gevaren, hielden zich beter aan de maximum snelheid en stuurden beter door de bochten dan de andere twee groepen.

Volgens Dr. Stedmon's voorlopige conclusie lijkt ervaring rijders tot een bepaald punt te helpen, maar lijkt met een gevorderde rijopleiding een dieper niveau van bewustwording, perceptie en verantwoordelijkheid te worden ontwikkeld. Het lijkt motorrijders ook betere stadse rijders en snellere, vloeiendere en veilige rijders in een landelijke omgeving te maken.

Het volledige raport met definitieve vindingen zal naar verwachting later deze maand worden vrijgegeven.

Dr. David Crundall, School of Psychology:
Dit is een echt 'cutting edge' onderzoek waarbij met name de resultaten uit gevaar perceptie hebben aangetoond dat motorrijders die een gevorderde rijopleiding hebben gevolgd sneller gevaren herkennen en een grotere bewustwording hebben voor wat betreft verantwoordelijkheid naar zichzelf en andere weggebruikers.

Bron: Nottingham University