Zoeken

Gemeente Stichtse Vecht schuldig aan dodelijk motorongeval

10 december 2012
De gemeente Stichtse Vecht is door de rechtbank in Utrecht schuldig bevonden aan de dood van twee motorrijdsters. De gemeente is volgens de rechtbank nalatig geweest bij het onderhoud van de weg waar de motorrijdster met haar duopassagier ten val waren gekomen.

Nieuweweg Tienhoven

Op 31 maart 2009 kwam een motorrijdster met haar duopassagier ten val op de Nieuweweg in Tienhoven. Oorzaak van de val waren vijf flinke hobbels op een stukje van 42 meter, ontstaan door de wortels van de populieren langs de kant van de weg die het asfalt tot wel 6 centimeter omhoog hadden gedrukt. De motorrijdster kwam op de hobbels ten val, waarna een frontale botsing met een vrachtauto volgde.

Het desbetreffende wegstuk stond al lange tijd bekend als zijnde gevaarlijk, maar de gemeente Maarsen, die later is opgegaan in de fusiegemeente Stichtse Vecht, verzuimde het om actie te ondernemen. Ter plekke was wel een snelheidsbeperking van 60 km/u ingesteld, maar uit snelheidsproeven van de politie bleek het wegstuk bij snelheden boven de 50 km/u al gevaarlijk te zijn. Kort voor het dodelijk ongeval was een andere motorrijder op precies dezelfde plek ten val gekomen.

Volgens de rechtbank is de gemeente Stichtse Vecht nalatig geweest. De weg was slecht onderhouden en er was geen afzetting, geen waarschuwing voor het slechte wegdek en geen adequate snelheidsbeperking. Volgens de rechter had de gemeente maatregelen moeten treffen om het gevaar te beperken.

De gemeente Stichtse Vecht is nu door de rechter veroordeeld tot een boete van € 22.500, waarvan € 7.500 voorwaardelijk. De veroordeling ligt geheel in lijn met de eis van het openbaar ministerie, die hetzelfde geldbedrag had geëist.